Esenţa emisiunii, mi se pare, trebuie să corespundă unui singur scop: să ne învăţăm a gândi la rece chiar şi atunci când circumstanţele ne presează să acţionăm în pripă. Să renunţăm la lozinci sforăitoare şi să aplicăm argumente logice şi cunoştinţe vaste. Să nu mai trăncănim atâta, ci să emitem idei temeinice. Să plecăm urechea la ceea ce spun scepticii înţelepţi şi să-i trecem cu vederea pe ţipălăii cărora le cresc ciuperci în cap.

Când cineva strigă până răguşeşte că vrea Unirea azi, fără să răspundă la întrebarea „cum?”, să ştiţi că acolo se ascunde doar interes personal. Asta se întâmplă de 25 de ani încoace. Să nu ne mai bălăcim într-un patriotism de paradă, care provoacă doar un sentiment de aversiune. Să ne iubim Ţara profund. În tăcere, ar zice unii citându-l pe Eminescu. Să ne afişăm dragostea de Ţară, de ce nu? - dar să n-o profanăm cu urlete de primate scăpate de la zoo. În consecinţă, vreau ca în această emisiune să nu se strige, să nu se zbiere şi să nu se arunce cu pahare. Nu mă interesează ratingul, mă interesează gânditorii.

Iată de ce voi invita doar persoane care vor avea ce vă spune. Să-i ascultăm. Să prindem la minte. S-ar putea să ne folosească, această minte, mult mai repede decât îşi imaginează unii. …şi punctum!


Val BUTNARU