Aceasta e reţeta universală vociferată de premierul Filip la Bruxelles.

Nu e nicio noutate. Am mai auzit-o de la diferiţi spicheri democraţi. Că abordarea trebuie să fie sistemică. Pentru că problemele sunt sistemice. Respectiv, schimbările trebuie să fie sistemice. Care vor duce la rezultate sistemice.

Ce înseamnă toată această harababură? veţi întreba. Corect – nimic. E bla-bla-ul obişnuit al marilor politicieni democraţi de pe malul Bâcului. Cel puţin, ei se cred aşa. Ba chiar se complac în această postură. Fireşte, dacă tot umbli doar pe la prime/publika şi, vorba clasicului – iată lista întrebărilor mele, iată lista răspunsurilor dvs. La alte posturi ei nu vin, ca să evite tot felul de întrebări incomode. Ar fi bine totuşi să umble, ca să se mai antreneze. Nu de alta, dar se mai întâmplă să ajungă şi la Bruxelles. Iar europarlamentarii deloc nu seamănă cu angajaţii televiziunilor oligarhului. Şi atunci, vedem în toată splendoarea nivelul politicienilor noştri. Bâlbâieli, răspunsuri evazive, prestaţie lamentabilă. Şi nu e vorba doar de premier, ci în general de calitatea produsului numit politician moldovenesc. Degradarea procesului politic din ultimul timp nici nu poate da alte rezultate.

De ce un Filip, sau anterior un Candu, nu pot răspunde la întrebări? Iată impresia europarlamentarului Siegfried Mureşan: „În răspunsul domniei sale, şeful Executivului de la Chişinău mi-a spus doar că Guvernul a propus legislaţie, dar nimic despre ce cuprind acele proiecte de legi şi ce paşi concreţi au întreprins. Este insuficient şi, repet, am fost dezamăgit de răspunsuri”. Impresia noastră e similară.

Şi răspunsul la întrebare e simplu. Pentru că sunt interpuşi care acţionează de la telecomandă. Pentru că „Guvernul Filip” e doar o figură de stil. Nici Guvernul nu-i Filip, nici programul nu-i al Guvernului Filip şi nici foaia de parcurs prezentată. Dacă măcar ceva era cu adevărat marca Filip, acesta ştia exact ce să răspundă. Dar aşa, programe, foi de parcurs – se scriu în altă parte. Lista miniştrilor se aprobă în altă parte. Premierul tot. De aceea nu putem să ne aşteptăm la altceva. Iarăşi vom auzi de la aceleaşi televiziuni că vizita a fost un mare succes şi că „Uniunea Europeană este gata să susţină şi să finanţeze în continuare realizarea reformelor-cheie în ţara noastră. În cadrul celei de-a doua reuniuni a Consiliului de Asociere Republica Moldova-UE, oficialii de la Bruxelles s-au arătat mulţumiţi de ritmul şi de modul în care Guvernul de la Chişinău implementează agenda europeană”.
 
Continuarea editorialului lui Victor Ciobanu pe Ziarul Naţional