Primul ţine de aprobarea politicii bugetar-fiscale pentru anul 2016 de către Guvern. Al doilea este despre bolidul de lux pe care odrasla mai mare a lui Plahotniuc l-a primit cadou cu ocazia împlinirii majoratului.

Spuneam că cele două evenimente nu au fost relatate peste tot, iar acolo unde au apărut, s-a făcut într-o manieră total diferită. Desigur, uriaşul trust al oligarhului şi toate anexele sale nu au spus nimic despre bolidul stăpânului. Au relatat, în schimb, despre aprobarea bugetului, punând însă accent doar pe majorarea pensiilor cu vreo 90 de lei.

Ei bine, deşi la prima vedere cele două evenimente n-ar avea nicio legătură, lucrurile nu stau chiar aşa. Pentru că pe lângă mizera majorare a pensiilor, gruparea care controlează statul a mai stabilit un set de biruri care vor împovăra şi mai mult soarta şi aşa dificilă a moldovenilor.

Vinietă de aproape 4 ori mai scumpă, mărirea accizelor la carburanţi şi taxe mai mari la importurile de maşini

Una dintre cele mai importante scumpiri vizează vinieta, al cărui preţ s-a mărit de la 50 de euro pentru 6 luni, până în prezent, la 180 de euro. Este o taxă pe care cetăţenii cu maşini înmatriculate în străinătate, care circulă pe drumurile din Moldova, trebuie s-o plătească.

În fond, nu e rău că şi cetăţenii cu maşini înmatriculate în străinătate vor plăti taxe mai apropiate de cheltuielile pe care trebuie să le suporte cei care au maşini înregistrate în ţară. Dar care e logica acestor scumpiri? Cum rămâne cu maşinile înregistrate în stânga Nistrului, care nu respectă absolut nicio regulă de circulaţie, provoacă o groază de accidente rutiere şi nu plătesc nicio taxă la Chişinău?

S-a făcut un studiu despre felul în care vor fi afectaţi cetăţenii care lucrează în străinătate şi care vin pentru perioade mai scurte în ţară, fiind nevoiţi să plătească pentru nişte drumuri inexistente taxe mult mai mari decât în ţări precum Germania?

În 2015, din viniete s-au acumulat vreo 70 de milioane de lei. Ne poate cineva dovedi că aceşti bani au mers la întreţinerea drumurilor din ţară?

Dar cele 1,5 miliarde de lei din fondul rutier, cam cum au fost distribuite anul trecut? Pentru că atâţia bani s-au adunat în 2014 din taxele plătite de către şoferi statului. Eu drumuri noi nu am văzut. Iar acolo unde se lucrează, se face din banii acordaţi anterior de partenerii de dezvoltare.

Şi dacă nu era de ajuns, taxele se majorează şi în acest an. Şi la importul de autovehicule, şi la utilizarea lor, precum şi accizele la carburanţi vor creşte.

Cât vor mai hrăni moldovenii imperiul lui Plahotniuc?

La toate astea se mai adaugă tot felul de impozite pe locuinţe, terenuri, evaluări şi reevaluări ale caselor. Până şi taxa pe bere se va dubla. La votcă nu a crescut. Plahotniuc nu e atât de prost încât să facă aşa măgărie în an în care vom avea cel puţin alegeri prezidenţiale.

Aşadar, miliardul care întreţine astăzi imperiul lui Plahotniuc, aşa după cum a şi promis aghiotantul său Filip, este uşor-uşor întors. Se face însă tot din buzunarele noastre. Pentru ca nimeni să nu-l lipsească pe Timka Plahotniuc de absolut tot ce-şi doreşte. De bolid de un milion de euro, de casă pe malul lacului Geneva de 5 milioane de euro şi de o viaţă de vis în una dintre cele mai scumpe ţări din lume.

Pentru a-i asigura toate astea, noi, sclavii de aici, va trebui să muncim mai mult în 2016 şi să mâncăm şi mai puţin. O mai putem face?

Alex Cozer

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.