Ce semnifică cifrele din recentul sondaj? Dacă mâine ar avea loc alegeri, PLDM ar lua 0,5 la sută. Acest lucru înseamnă că Plahotniuc s-a ţinut de cuvânt: l-a băgat pe Filat în puşcărie şi i-a distrus partidul. PLDM a murit, este cât se poate de limpede. Putem întoarce fila.

Ceea ce nu e clar deloc e rezultatul obţinut de PD – undeva în zona trei la sută. Iată acest lucru nu l-a prevăzut Plahotniuc! El a crezut că, anihilând PLDM-ul, îşi va întări propriul partid. El a fost sigur că va prelua votanţii peledemişti. N-a fost să fie. Şi nici nu avea cum să se întâmple astfel. Chiar dacă a cumpărat deputaţi, partide politice şi oficiali de la Bucureşti. Chiar dacă se laudă ca are 1000 de primari şi un milion de consilieri. Chiar dacă a pus mâna pe toate cele mai importante instituţii de stat şi le spală oamenilor zilnic creierii prin intermediul televiziunilor lui toxice. Nimic, domnule! Totul a fost în zadar!

Concluzia pe care o putem trage e că oamenii s-au deşteptat şi nu mai cred în ceea ce văd la televizoarele interlopului. Şi chiar dacă va încerca să trişeze, să falsifice voturile la viitoarele alegeri, oricum – PD rămâne pe din afară.

Un alt lucru de învăţat este soarta PL-ului. La viitoarele alegeri, liberalii ar lua cam unu la sută din sufragii. Această situaţie nu vă aminteşte de nimic? Mai ţineţi minte că Liuda Roşca avea constant 10-12 procente din voturi? Cât a luat după ce a nimerit în buzunarul lui Voronin? Exact, în jur de un procent. Cât avea Liuda până a intra în cârdăşie deschisă cu Plahotniuc? 10-12 la sută. Cât are acum? În jur de unu la sută. Aşadar, de ce trag clopotele, Liuda?

Faptul că nici PPEM nu accede în Parlament ar putea avea o explicaţie care se numeşte Leancă. A trecut vâlva legată de show-urile din Parlament. S-a ştirbit aureola lui Leancă de mare disident peledemist. Dimpotrivă, tot mai mult se vorbeşte despre implicarea criminală a lui Leancă în concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău. Una peste alta, prestaţia absolut anemică a acestui partid şi a acestui lider a făcut ca PPEM-ul să scadă de trei ori în sondaje.

PAS-ul Maiei Sandu a acumulat şase la sută şi se află la limita trecerii. Ce să însemne acest fapt? PAS-ul ca partid încă nu există. PAS-ul nu s-a remarcat în nicio acţiune de amploare organizată cu propriile forţe. PAS a manifestat prudenţă maximă în evoluţia protestatară din ultima vreme. De aici tragem concluzia că aceste şase la sută se datorează exclusiv Maiei Sandu. Imaginii pe care o are. În cazul în care nu vor urma acţiuni hotărâte, regresul va interveni implacabil. Cine pune la îndoială acest lucru nu are decât să revadă exemplul lui Leancă.

Platforma DA se menţine constant la cota de 8-10 la sută. Lipsa progresului se datorează, probabil, asocierii cu Dodon şi Usatîi. Dar acest handicap ar putea fi lichidat în campania electorală.

Cât priveşte mult trâmbiţata victorie a forţelor proruse, e cam devreme de băut şampanie, vorba lui Voronin. Cumulat, Usatîi şi Dodon ar avea cam 30 la sută din voturi. Asta nici pe departe nu constituie majoritatea în viitorul Parlament. Să nu uităm că aproape 40 la sută din alegători sunt indecişi. Mai mult ca probabil, acesta nu este electoratul prorus.

Concluzia: în cazul unor alegeri anticipate, Platforma DA, PAS-ul şi încă un partid care va gestiona corect problematica Unirii (nu PNL-ul şi nu Partidul Dreapta) vor constitui majoritatea parlamentară.

De ce trag clopotele, Liuda? De funie, mon cher!

Val BUTNARU