„Nu este adevărat că PDM şi în special Plahotniuc controlează totul în această ţară. Pe mine nu mă controlează nimeni, nici pe miniştrii PL. Nu mai este chiar aşa de simplu. Presa scrie ca să facă senzaţii. Pentru mine Vlad Plahotniuc este vicepreşedintele Partidului Democrat şi coleg de alianţă. Atât”, a declarat Ghimpu zilele trecute, pentru un post de televiziune, citat de IPN.

De ce în 2013 dl Ghimpu declara una, iar astăzi declară altceva, rămâne pe conştiinţa sa de politician „european”. Într-adevăr, formal nu a demonstrat nimeni ceea ce i se atribuie lui Plahotniuc, dar dacă Procuratura Generală, a spus-o chiar Ghimpu, i-a revenit, la împărţirea funcţiilor în cadrul AIE, Partidului Democrat, cine să adune probele necesare?

În vara anului 2010, când ex-consilierul lui Voronin, Sergiu Mocanu, a declarat pentru prima dată în public că omul de afaceri Vlad Plahotniuc este persoana care controlează Procuratura Generală, sistemul judecătoresc şi celelalte ramuri ale puterii, că îşi foloseşte influenţa pentru a-i deposeda pe alţi oameni de afaceri de proprietăţile lor, de a-şi favoriza propriile companii, redacţia „Jurnal de Chişinău” a decis să nu publice textul respectiv, din cauză că o parte din informaţii era imposibil de verificat. Fără a pune la îndoială mărturiile ulterioare ale unor oameni de afaceri, inclusiv Victor Ţopa şi Viorel Ţopa, victime ale „atacurilor raider” întreprinse de Plahotniuc, ţinând cont şi de rolul său cunoscut presei în preluarea ostilă a „Victoriabank” (cu asistenţa CNA, care i-a arestat şi i-a şantajat pe preşedintele băncii Victor Ţurcan şi avocatul său Dorel Ţurcan, ceea ce nu se putea face fără ştirea lui Voronin), părea totuşi incredibil ca o singură persoană să fi reuşit să-şi supună cele mai importante instituţii ale statului după 2009. Nici demersul emotiv al premierului Vlad Filat, în 2011, care a vorbit pentru prima dată despre „păpuşar” şi cum a fost nevoit să aştepte în anticamera acestuia pentru a fi acceptat în funcţie, nu şi-a avut efectul scontat, fiindcă nu a fost însoţit de dovezi documentare.

Citiţi continuarea pe ziarulnaţional.md