Diacov şi mai apoi Candu, plini de ei, s-au arătat mai mult decât siguri că gruparea diriguită de şeful lor Plahotniuc va accede şi în viitorul Legislativ, întrucât ceea ce numesc ei „Partid Democrat” ar fi „cea mai pregătită” pentru un scrutin electoral.

Şi din păcate chiar au dreptate.

În Moldova anului 2016, unde absolut nimic nu mai funcţionează normal, gruparea lui Plahotniuc chiar este cea mai pregătită de alegeri anticipate. La fel cum a fost şi la 30 noiembrie 2010, atunci când a obţinut un scor enorm, de aproape 16%, în pofida faptului că liderul său, Plahotniuc, era şi atunci cea mai odioasă figură din ţară, cu un antirating de 90%.

Şi este pregătită pentru că îi aparţine mass-media în proporţie de 80-85%, pentru că deţine în captivitate Procuratura, CNA, CEC, CCA, toată justiţia, dar şi pentru că dispune de resurse financiare uriaşe.

Iată în ce constă pregătirea Partidului Democrat pentru alegeri. Chiar dacă această grupare este, după cum o şi arată ultimele sondaje, la 4% opţiune de vot.

Cum pot accede Plahotniuc, Diacov şi Candu în viitorul Parlament

De altfel şi în 2014 PD-ul era poziţionat în sondaje la maximum 8-9%, ca ulterior să obţină practic dublu în probabil cel mai nelegitim scrutin electoral de după independenţă.

Iar strategia de atunci o ştim bine. O campanie începută încă de la sfârşitul lunii august, cu deplasări cu „autocarul vesel” prin toată Moldova, în ceea ce gruparea lui Plahotniuc a numit „alegeri primare”, adică o modalitate în plus de a corupe populaţia înfometată a ţării.

Apoi au urmat 2 luni de „pomeni electorale” sub forma sacilor de cartofi, sacoşelor cu macaroane şi a ciocolatei cu trei trandafiri pe ea.

Să ne amintim şi de mesele cu Corman, Sîrbu sau Candu pe post de chelneri, organizate la început de campanie şi în ultima săptămână, pentru cei mai săraci şi înfometaţi cetăţeni.

Iar „cireaşa de pe tortul” electoral al lui Plahotniuc a reprezentat-o suta de lei plătită pentru un vot, chiar în ziua alegerilor.

În paralel am avut concertele electorale care au costat milioane de euro. Ultimele 2, din săptămâna în care s-au desfăşurat alegerile, la care au participat cele mai scumpe vedete din România şi Rusia, au fost transmise live la Prime TV. Doar cheltuielile pe concerte şi plata pentru transmisiunea lor a depăşit de câteva ori plafonul admis de cheltuieli în campanie, asta însemnând excluderea din cursa electorală.

La fel cum excluderea ar fi trebuit fi aplicată şi pentru celelalte „procedee electorale”, menţionate mai sus.

În schimb a fost exclus Partidul lui Usatîi, care la un moment dat devenea periculos şi nu putea fi admis în Parlament. Aşa cum au fost admise în cursa electorală tot felul de clone politice, gen PCRM 2 sau Blocul pentru Uniunea Vamală.

Sau cum sute de angajaţi de la instituţiile de stat, gen Moldovagaz, Moldtelecom sau CET-uri au fost obligate să doneze milioane de lei în cursa electorală a grupării, fiind ameninţaţi cu concedierea.

Procuratura, CCA şi CEC eliberate, iar gruparea nu mai trece niciodată pragul electoral

Toate aceste crime cumulate au permis ca gruparea lui Plahotniuc să acceadă în Parlament cu acel scor extraordinar de mare. Dacă măcar una dintre Procuratură, CCA şi CEC ar fi fost independente, Partidul Democrat nu ar fi trecut niciodată pragul electoral. Pentru că posturile propagandistice ale lui Plahotniuc ar fi fost sancţionate până la retragerea licenţelor, CEC-ul ar fi exclus gruparea din cursa electorală pentru depăşirea cuantumului admis de cheltuieli, iar procuratura ar fi intentat zeci de dosare pentru mită electorală şi şantaj.

Când au spus să vor trece pragul electoral şi că sunt pregătiţi de anticipate, Candu şi Diacov aveau în gând campania din 2014, când au acces în Legislativ comiţând abateri grave de la legislaţie.

În nişte condiţii cât de cât democratice şi echitabile, lucrurile ar sta cu totul altfel. Dar chiar şi aşa, anticipatele oricum vor fi o mare provocare pentru gruparea lui Plahotniuc, care va trebui să folosească instrumente mult mai dure decât în 2014, dar de data aceasta nu pentru a obţine 15%, ci măcar cele 6%.

Alex Cozer

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.