Comentariile însoţitoare ne lămuresc situaţia: doamna ministră a intrat în coliziune cu ascultătorii săi în momentul în care a început să vorbească despre „salariile şi pensiile mizere din republică”. Auditoriul nu a mai avut răbdarea să asculte motivele sărăciei în interpretarea liberalei. Oamenii au sărit pe capul ei cerându-i socoteală pentru comportamentul partidului pe care îl reprezintă.

În intonaţii care au frizat revolta pură, oamenii i-au reproşat ministrei că votul pe care l-au dat în ultimele alegeri Partidului Liberal le-a adus nenorocire. Alianţa cu Plahotniuc şi susţinerea, pe unde directă, pe unde ascunsă, a schemelor acestuia de capturare a statului şi de sărăcire a populaţiei a provocat alegătorilor Partidului Liberal a profundă dezamăgire.

Mânioşi la culme de replicile arogante şi nesocotite ale demnitarului liberal, replici care au avut efectul gazului aruncat pe foc, publicul a început să strige „Jos Fusu!, Jos Fusu!, Jos Fusu!”. Şi Fusu s-a dat jos… din scenă. Dar nu aşa, cuminte şi resemnată cum i-ar şedea bine unei suave liberale nimerite într-un impas de comunicare cu un public iritat, nu cerându-şi scuze pentru, deh!, nişte manevre politice prea subtile ca să fie pe înţelese dintr-odată de marea prostime, ci cu sfidarea caracteristică demnitarului parvenit, aruncând în auditoriu o altă replică pe cât de proastă, tot pe atât de ingrată: „Eu plec de aici, că am şi alt program!” Cum ar fi: „Lehăiţi cât vreţi, că eu plec să bat capul altor proşti. Cine ştie, poate dau de proşti mai proşti ca voi care să mă asculte.”

Nu ştim ce au discutat pe marginea acestui caz (şi dacă au discutat în genere) protagoniştii Partidului Liberal. Cel mai probabil ei au calificat incidentul drept o uneltire ordinară a lui Putin care vrea cu orice preţ să facă rău lui Ghimpu, Siria şi Ucraina fiind probleme secundare pe lângă pericolul cel poartă pentru Rusia acest Titan al democraţiei moldovene. „Evident” că după această întâmplare vă fi înregistrată şi o iniţiativă legislativă a domnului Untilă referitoare la securitatea întrunirilor în care să se stipuleze că de acum înainte orice adunare cu participarea reprezentanţilor PL şi PD să se facă ori cu public mulţumit de Ghimpu şi Plahotniuc, ori fără public nemulţumit de ei. Partea motivaţională a proiectului de lege ar trebui să stipuleze că „principiile şi valorile” trebuie ocrotite şi apărate cu stricteţe.

La modul serios, însă, întâmplarea de la Teleneşti cu ministra liberală Fusu denotă apariţia unui fenomen extrem de alarmant pentru Alianţa Plahotniuc + Ghimpu & Şantajabilii PLDM şi Resturile PCRM (APGh&ŞR). Este vorba de fenomenul saturaţiei generale şi totale a populaţiei vizavi de discursul găunos, mincinos şi lipsit de sens al lui Ghimpu, Fusu, Lupu, Diacov şi a oricărui alt reprezentant al majorităţii parlamentare care au instalat pe furiş o guvernare în noaptea de 20 ianuarie 2016. Lumea a înţeles că acest Guvern nu a fost învestit să lucreze pentru ea, pentru reforme şi pentru integrarea europeană, ci pentru a spăla imaginea tâlharilor şi coţcarilor din vârful politicii moldoveneşti de păcatele marilor lor furturi şi de a face cumva posibilă inamovibilitatea lor la putere pe viitor.

Alungarea din sală a ministrei liberale Fusu este un caz izolat, ar putea spune unii. Ar fi el un caz izolat, dar legat de cel al scărmănelii publice a lui Ghimpu la ieşirea din Parlament în noaptea de 20 ianuarie, este deja un fenomen. Este fenomenul încrederii ZERO în Partidul Liberal şi semnifică alungarea din politică a ceea ce a adus Republica Moldova în pragul dezastrului – a partidelor de tip SRL, constituite din lideri-stăpâni (Ghimpu) şi membri-servitori (Fusu…). Nimeni nu mai crede acum că în NATO şi UE se poate ajunge mizând pe PL, cum se ţipa fariseic în campania electorală. Timp de mai bine de şase ani, dar în mod special după 30 noiembrie 2014, toată lumea s-a convins că mizând pe PL poţi ajunge doar în PD şi nicăieri în altă parte. Iar ajunse în PD, toate drumurile noastre se cufundă în mlaştina corupţiei şi a interesului unei singure persoane.

Iar PD să nu se creadă imun la ceea ce i s-a întâmplat liberalilor Ghimpu şi Fusu în interval de mai puţin de o lună. Fenomenul „Fusu la Teleneşti” este transmisibil, răspândit deja la scară naţională. El va fi resimţit cu putere şi de Partidul Democrat la primul său impact cu marele public alegător pus să acopere din sărăcia lui lipsa Miliardului furat.

Mai trebuie să explicăm de ce PL şi PD se tem ca dracu de tămâie de alegeri anticipate? Mai trebuie să lămurim ce au ele în vedere când vorbesc de stabilitate?

Valeriu Saharneanu