În loc să tacă ca o piatră filozofală şi să stea frumos la locul lui, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, s-a lansat în turbulenta lume a satirei politice şi l-a ironizat pe liderul DA, spunând că acesta a fost în SUA pentru a mânca nişte hamburgeri la McDonald’s, şi nu pentru a discuta cu oficiali americani. Crezând că a fost al naibii de spiritual, Candu şi-a întors mulţumit privirea spre nănaş-su: „L-am frecat bine, nanu, aşa-i?”. Nanu a hăhăit satisfăcut. Au rânjit în cor şi buhăieşii din holdingul Goebbels TV. Ce era de spus atunci? Năstase nu avea cum să prezinte mai multe probe şi astfel Andrian a crezut că poate jubila în voie.

Dar iată că trece ceva mai puţin de jumătate de an şi, în plenul Parlamentului, Procurorul General interimar Harunjen recunoaşte cu jumătate de gură că FBI-ul investighează cazul supranumit „jaful secolului”. Este adevărat că procurorul are o viziune specifică şi personală asupra acestui proces global. După mai multe bâlbe, el a trântit o expresie monumentală: „FBI investighează cazurile de furtul dolarilor pe întreg teritoriul globului pământesc”.

În legătură cu aceste cunoştinţe sclipitoare, vă mai amintiţi de un alt ilustru predecesor, Dumitru Moţpan? E drept, însă, că pe fundalul lui Harunjen cele debitate de nea Mitică – „tot globul Moldovei” sau „380 de grade” – pot fi considerate nişte expresii neaoşe, din bătrâni. Ca să spui „întreg teritoriul globului pământesc” trebuie să ieşi la un alt nivel de înţelegere a lucrurilor, mult superior celui atins de agrarieni. Mai superior chiar decât nivelul înregistrat de deputatul socialist Bolea care a păzit o noapte întreagă epava tancului sovietic de la Corneşti.

Tu, deputat în Parlamentul R. Moldova, să stai toată noaptea, îngheţat ca un maidanez, cu ţurţuri la… nas şi la urechi ca să păzeşti un morman de fier uzat… O, unde eşti tu, umbra lui Kafka secondată de cea a lui Eugene Ionesco, ca să înţelegeţi ce-aţi pierdut murind atât de devreme!?

Dar să revenim la speakerul nostru pus pe glume. Andrian, nici nu ştiu cum să-ţi explic pe înţelesul tău ce înseamnă FBI. Bine, dacă tot ai rămas la convingerea că SUA înseamnă McDonald’s şi cei care vizitează această ţară o fac doar ca să înfulece un Big Mac, fie, vom rămâne în acest sistem de coordonate. Am să-ţi aduc exemple pe înţelesul tău, decupate din viaţa birturilor, bufetelor, bodegilor şi a cârciumelor. Aşadar, Andrian, FBI este un fel de McDonald’s, atâta doar că are o bucătărie mult mai spaţioasă, în care se prepară, în aceste clipe, dosare penale pe numele tău şi al lui nanu. Nu hamburgeri, nu cheesburgeri, nu Big Mac-uri, ci dosare penale. Iar asta înseamnă că e timpul să pui la uscat nişte pesmeciori. În popor li se mai spune cârmoji. Asta este mâncarea preferată a puşcăriaşilor.

Înainte vreme era simplu să însuşeşti tehnologia preparării cârmojilor. Resturile de pâine se puneau la uscat, şi gata! Acum e cu totul altceva. Ai putea să mergi la vreo plăcintărie sau la vreo simigerie şi să te aprovizionezi de acolo. Dacă nu-ţi place, există atâtea covrigării! Covrigi gata uscaţi, înţelegi? Covrigi, Andrian. Bubliki. A, asta o ştii, că te mai invită Tabără pe la emisiunile lui.

Mai am o rugăminte, dragă Andrian. Nu tărăgăna prea mult cu aprovizionarea. Asemănarea dintre FBI şi McDonald’s este că ambele instituţii livrează foarte repede comanda. Aşa că, spor la muncă, Andrian. Şi când ţi-a pica vreun hamburger în celulă, nu uita să fii creştin şi să-i dai o bucată şi lui nanu.

Val BUTNARU