Izolare completă şi scandaluri diplomatice, asta o aşteaptă pe R. Moldova în cazul unei eventuale alegeri a lui Dodon în funcţia de preşedinte a R. Moldova. Mai mult, în cazul în care Partidul Socialiştilor va reuşi să obţină denunţarea Acordului de Asociere dintre UE şi R. Moldova, există de asemenea pericolul ca cetăţenii moldoveni să fie lipsiţi de dreptul de a călători fără vize în spaţiul european, chiar dacă Dodon încearcă să o scalde acum. Relaţii incerte o aşteaptă pe R. Moldova în raport cu partenerii de dezvoltare, mai precis cu creditorii săi.

Declaraţiile şi acţiunile antistatale ale lui Igor Dodon la adresa Ucrainei în decursul ultimilor ani şi posibilitatea ca acesta să devină preşedinte al R. Moldova a determinat statul vecin să reacţioneze prompt. Kievul l-a chemat luni, 31 octombrie, pentru consultări, pe ambasadorul său la Chişinău, Ivan Hnatişin. Iar unii observatori politici sunt sceptici că acesta va reveni până la 13 noiembrie.

De asemenea, deputaţii ucraineni Viktor Romaniuk şi Ganna Gopko au afirmat săptămâna trecută în cadrul unei conferinţe de presă că autorităţile de la Chişinău trebuie să conştientizeze că Ucraina va face tot posibilul să stopeze o alunecare a R. Moldova spre Uniunea Eurasiatică. Cei doi legislatori ucraineni au declarat că, dacă politicieni de la Chişinău, precum Igor Dodon, vor continua să afirme că Peninsula Crimeea aparţine Rusiei, Ucraina se va vedea obligată să impună o blocadă economică R. Moldova.

„Între R. Moldova şi Rusia există Ucraina”

„Politicienii care promit integrarea R. Moldova în structurile Federaţiei Ruse trebuie să conştientizeze că între R. Moldova şi Rusia există un stat mare, Ucraina, care se află în acest moment în stare de război cu Rusia şi care nu va permite să vă integraţi în structurile ruseşti”, a declarat Romaniuk.

Solicitat de JURNAL de Chişinău să prognozeze o evoluţie a evenimentelor politice în urma unei eventuale instalări a lui Igor Dodon în funcţia de preşedinte a R. Moldova, observatorul politic Oazu Nantoi ne-a declarat că, în condiţiile în care Ucraina a suferit enorm în ultimii ani în urma războiului cu Rusia – mii de morţi, pierderi materiale enorme, ocuparea teritoriului său – existenţa unui candidat la funcţia de şef al statului care şi-a permis implicarea în acţiunile antistatale din Ucraina obligă autorităţile de la Kiev să monitorizeze îndeaproape situaţia politică de la Chişinău. „Ucraina urmăreşte foarte atent R. Moldova. Ambasadorul Ucrainei la Chişinău a fost chemat la Kiev pentru consultări şi nu sunt sigur dacă va reveni până la 13 noiembrie”, şi-a dat cu părerea observatorul.

Dodon, implicat în acţiuni subversive

„Igor Dodon a fost implicat direct, împreună cu Vladimir Bukarski, în acţiunea separatistă antiucraineană de la Odesa. Acelaşi Dodon a sprijinit referendumul din UTA Gagauz-Yeri din februarie 2014 privind orientarea externă a R. Moldova. Igor Dodon este cel care susţine prezenţa.

anticonstituţională a trupelor ruse pe teritoriul R. Moldova. El este cel care susţine proiectul de federalizare a R. Moldova. Republica Moldova se află între Ucraina şi România. El şi-a permis declaraţii xenofobe la adresa României şi declaraţii antistatale la adresa Ucrainei”, a subliniat observatorul.
În acelaşi timp, comentatorul politic Cornel Ciurea estimează o eventuală tensionare a relaţiilor dintre Preşedinţie şi Parlament, care ar urma să se soldeze cu diminuarea prerogativelor preşedintelui. „Preşedintele poate să radicalizeze discursul pentru exterior, vorbind despre Rusia în termeni elogioşi, dar acest fapt nu va avea impact pentru procesele integraţioniste ale R. Moldova din cauza poziţiei marginale a preşedintelui”, a observat Ciurea.

În domeniul economic, Dodon nu ar putea întreprinde nimic în ce priveşte exportul produselor unor întreprinderi din R. Moldova. „Dacă dânsul reprezintă interesele Rusiei în R. Moldova, probabil că ar putea să deblocheze exportul pentru unele întreprinderi spre Rusia. Însă acestea nu sunt duraţii de durată, sunt bazate pe relaţii personale”, a opinat economistul Ion Tornea.

Mai mult, deşi observatorii economici se abţin să spună că o eventuală alegere a lui Igor Dodon nu ar putea influenţa decisiv relaţiile sale cu partenerii de dezvoltare, în special cu FMI, această structură a ezitat să se pronunţe pe marginea unui împrumut pentru R. Moldova, care are nevoie de finanţare ca de aer.

Cu turul în două luntri 

Obiectivul principal al PSRM – denunţarea Acordului de Asociere dintre R. Moldova şi UE – ar putea duce la suprimarea regimului liberalizat de vize pentru moldoveni. Întrebat despre acest lucru în cadrul unui interviu pentru „Kommersant”, Igor Dodon a scăldat-o: „Nu cred că denunţarea Acordului cu UE sau revizuirea acestuia şi regimul liberalizat de vize sunt cumva legate. Cred că regimul liberalizat de vize pentru cetăţenii R. Moldova va fi păstrat”.

Solicitat să comenteze declaraţia lui Igor Dodon, observatorul Cornel Ciurea a declarat: „Din punct de vedere tehnic, Dodon are dreptate. Ambele au avut trasee diferite de negociere şi acceptare, doar că, din punct de vedere politic, denunţarea ar putea totuşi crea probleme pentru regimul liberalizat de vize pentru că negocierea noastră cu UE poartă un caracter eminamente politic”.