Voronin, Filat, Ghimpu, Leancă, toţi care s-au intersectat cu Plahotniuc au fost folosiţi, iar mai apoi aruncaţi ca materiale epuizate, or nu poţi face şmecherii şi compromisuri cu păpuşarul, fără consecinţe.

Imaginea lui Plahotniuc este atât de murdară că este pe larg folosită şi în turul doi de campanie electorală de cei doi candidaţi la funcţia de Preşedinte, principalele teze fiind compromisurile din trecut sau cele care vor avea loc după alegeri cu Plahotniuc, acesta fiind sperietoarea ce depăşeşte frica faţă de tancuri ruseşti, pe de o parte, şi frica faţă de jandarmii români, pe de altă parte.

Voronin şi anturajul acestuia la ţinut pe Plahotniuc aproape, fiind unul dintre principalii sponsori ai Partidului Comuniştilor până în 2009, ambiţiile şi setea nebună de putere însă au dus la un scenariu în care Voronin a fost detronat în aprilie. Din spusele mai multor foşti membri ai partidului comunist şi ale altor analişti din ţară şi din exterior, anume Plahotniuc este principalul organizator al evenimentelor din aprilie 2009, care au deturnat protestul paşnic al tinerilor. Această teză este confirmată şi de Baghirov care a fugit în Federaţia Rusă, cu ajutorul unui automobil PublikaTV. Este o teză care, până acum, încă nu a fost contestată, fiind întemeiată şi cu un şir de probe indirecte, precum ar fi şi faptul că toţi actorii importanţi din acea perioadă, generalii, şefii de la SIS, colaboratorii de la MAI, responsabili de ordinea publică, sunt angajaţii lui Plahotniuc în firmele lui private sau au devenit consilieri pe diferite probleme. Faptul că Voronin nu-şi mai controla definitiv partidul şi că acesta era folosit, ulterior, în luptele cu Filat, o demonstrează şi faptul că jumătate din fracţiunea PCRM a trecut la PD. Voronin, dintr-un protector al banditului, a devenit un vasal smerit.

Alianţa pentru Integrare Europeană a distrus definitiv conceptul de Stat de Drept prin acel acord secret, în care principalele instituţii din stat erau scoase la licitaţie. Filat şi-a ales instituţiile cele mai bănoase. Plahotniuc a pus mâna pe instituţiile de forţă, Procuratură, Justiţie. Conform ultimilor dezvăluiri şi înregistrări telefonice, Plahotniuc, pentru a obţine funcţia de Procuror General, i-a cerut ajutorul hoţului în lege, Caramalac, achitând pentru asta, conform scandalurilor în presă, circa 2 milioane de euro lui Urecheanu. O altă instituţie importantă, care să-i asigure securitate schemelor financiare a fost BNM-ul, pe care i-a dăruit-o Ghimpu, prin intermediul lui Drăguţanu. Având la îndemână justiţia, control asupra unor bănci private, asupra acţionarilor acestora prin intermediul procuraturii, având acoperişul BNM-ului, au urmat şi atacuri rider, au urmat spălări de miliarde de dolari, a urmat faimosul „jaf al secolului”. Banca de Economii era în subordinea Guvernului Filat, folosită intens de acesta, mai ales în campanii electorale, prin intermediul creditelor neperformante, însă schema de devalizare a rezervelor valutare, nu-i poate aparţine unui om ca Filat. Aici apare Plahotniuc, iubitorul de înregistrări şi şantaje, aici apare şi confruntarea dintre Filat şi Plahotniuc din 2013, pe care Filat o pierde ruşinos şi, de atunci, Plahotniuc preia controlul practic definitiv asupra statului, prin corupţie, dosarele pregătite de procurorii fideli, sentinţele judecătorilor lui Poalelungi şi Pleşca. Filat a servit din mărul interzis şi a devenit şantajabil, ulterior, a fost băgat şi la puşcărie, încercând să se pună toată vina pentru tot ce s-a întâmplat pe el.

Leancă, iubitorul luxului, din cel mai iubit politician în 2014-2015 a devenit un politician cu 3 procente, care nu mai este luat în serios, nici în Republica Moldova, nici în exterior, unde a avut o prestaţie destul de bună. Faptul că în perioada lui s-a concesionat aeroportul şi a dispărut miliardul nu i-a prejudiciat imaginea atât de mult, cât asocierea acestuia cu Plahotniuc, dacă în pofida tuturor acuzaţiilor, pentru miliard, pentru aeroport, ratingul acestuia era destul de mare, multă lume bună s-a alăturat noului proiect, însă odată ce Leancă a făcut un parteneriat deschis cu Plahotniuc în Parlament, ratingul acestuia a căzut dramatic, cei mai buni membri de partid criticând dur decizia. Acum, Leancă este un politician de 3 procente, care va dispărea la următoarele alegeri parlamentare, dacă nu va fi băgat la puşcărie până atunci, aşa cum s-au expus mai mulţi experţi.

Ghimpu, până în 2015, era un politician relativ curat, care nu prea a participat în scandalurile şi războaiele dintre Filat şi Plahotniuc. Avea un rating bun, avea primăria, cerea procuror european, mai mult ca atât, membrii PL-ului participau la protestele organizate de Platforma Civică Demnitate şi Adevăr, însă, într-o noapte de 5 mai, totul s-a schimbat radical, în noaptea ceea Plahotniuc a fost văzut la sediul PL, iar în ziua de 7 mai, când Platforma DA a ieşti cu zeci de mii de oameni în stradă ca să protesteze, Ghimpu cu 200 de oameni a blocat PMAN, intenţionat, atunci, pentru prima dată, s-a văzut vulnerabilitatea politicienilor din RM faţă de păpuşar. Ulterior, Ghimpu nu mai cerea nici procuror european, după ce într-o zi, Gurin a declarat jurnaliştilor că nepoţii lui Ghimpu şi alţi membri PL au o sumedenie de-a dosare penale. Ulterior, acesta s-a împotmolit atât de mult că a făcut şi alianţă cu duşmanii lui de sânge-comuniştii, pentru a-i acorda lui Plahotniuc funcţia de prim-ministru. Ghimpu, marele unionist, a fost votat la Bucureşti şi la Iaşi de mai puţini oameni decât a fost votat Dodon în aceste oraşe, acesta a acumulat 1.8% din voturi. Acum, PL-ul are grave probleme interne şi nu cred că se va reabilita până la parlamentare.

În fine, e o lecţie bună pentru cei care au făcut sau vor dori să facă compromisuri cu Plahotniuc, vor fi distruşi foarte repede. De la un rating foarte bun şi de la o dragoste mare pe care o vor avea, vor deveni blestemaţi şi huiduiţi în stradă.

Dinu Plângău