Este pentru prima dată în cei 25 de ani, când moldovenii din afară se mobilizează atât de puternic şi sunt determinaţi să meargă până la capăt pentru a-şi apăra drepturile, pentru a cere să se facă dreptate miilor de cetăţeni care nu au putut să voteze în turul doi de scrutin din lipsa buletinelor de vot.

Ei nu cer mai mult decât să li se respecte tuturor dreptul de a vota. Un drept firesc, consfinţit în Constituţie. Este pentru prima dată în istorie când moldovenii noştri din afară vor da în judecată instituţiile statului şi anume CEC-ul. Dispora va fi reprezentată în instanţa de judecată de către avocatul Eduard Digore.

Dumitru Vicol, unul dintre cei mai activi reprezentanţi ai diasporei, tânăr stabilit la Londra, a anunţat că cel mai probabil cererea de chemare în judecată a CEC va fi depusă luni, 21 noiembrie.

Între timp, astăzi mii de moldoveni stabiliţi în diferite oraşe din Europa au ieşit la proteste pentru a spune lumii că votul lor le-a fost furat. Este impresionant, este plin de speranţă gestul lor! Diasporei îi pasă pentru că ei sunt cu gândul să revină acasă, într-o ţară unde valorile europene, valorile democratice sunt respectate, unde funcţionează statul de drept. Ei asta au văzut în ţările rezidente şi asta vor să aducă şi acasă. Să-i ajutăm pe ei şi pe noi în acelaşi timp.

Prin acest articol îmi exprim solidaritatea cu moldovenii aflaţi peste hotare care astăzi au ieşit în stradă să îşi apere dreptul. De asemenea, susţin demersurile lor privind asigurarea dreptului la vot pentru toţi conaţionalii noştri din străinătate.

Astăzi se face exact o săptămână de la turul doi de scrutin. Dar scuzele din partea autorităţilor pentru proasta desfăşurare a alegerilor in diaspora încă se lasă aşteptate. Unde nu există curaj, nu există respect, nu există demnitate, ce să aşteptăm?!

Elena ROBU