Repetarea acestui mesaj la toate dezbaterile electorale la care a participat se face intenţionat, pentru zombarea populaţiei, aşa cum spuneam mai sus. Se lasă populaţia zombată? Vom vedea la 13 noiembrie dacă această strategie a funcţionat sau nu.

De asemenea, am observat strategii diferite la aceste dezbateri: Maia Sandu oferă electoratului (inclusiv pentru cel indecis) soluţii la problemele existente. Cu alte cuvinte, soluţii la probleme = voturi noi în turul II. Pe când Igor Dodon aplică strategia de folosire a unor slogane inventate de socialişti fără vreun suport real pentru a obţine voturi noi. Formula este simplă:

Igor Dodon + zombare = voturi suplimentare în turul II
Maia Sandu + soluţii = voturi suplimentare în turul II

Iată ecuaţia. Să vedem care va fi răspunsul oferit de populaţie la acest sistem de ecuaţii. Deznodământul este pe 13 noiembrie, în turul II de scrutin prezidenţial.

Cu cât privesc mai mult aceste dezbateri electorale, cu atât mai mult mă conving de cât de adâncă este incultura politică în R. Moldova. Nu există nici un minim respect, absolut nimic. Pe scurt, iată rezumatul meu la observaţiile pe care le-am făcut în aceste două săptămâni de campanie electorală pentru turul II de scrutin prezidenţial:

1. Maia Sandu a avut un discurs pentru intelectuali, Igor Dodon pentru ţărănime (cu tot respectul)

2. Igor Dodon a luat pâinea moderatorilor şi i-a pus mai multe întrebări contracandidatei Maia Sandu decât să se concentreze pe propriile răspunsuri. E clar că aceasta a fost strategia, este mai uşor să ataci decât să te aperi.

3. Maia Sandu a avut replici foarte bune, memorabile, neregizate

4. Maia Sandu a folosit prea des şi uneori deranjant cuvântul „minciună”

5. Igor Dodon chiar a folosit minciuni în aceste dezbateri (doar cazul numărului de sinucideri în rândul elevilor e mai mult decât relevant)

6. Igor Dodon a vorbit despre greşelile altora ca fiind ale Maiei Sandu

7. Principalul mesaj al lui Igor Dodon a fost că Maia Sandu este susţinută de Vlad Plahotniuc

8. Principalul mesaj al Maiei Sandu a fost că Igor Dodon este un mincinos şi face parte din schemele de corupţie

9. Igor Dodon s-a bazat pe atac, Maia Sandu a oferit soluţii

10. Igor Dodon nu a fost consecvent: a fost pentru Uniunea Vamală, acum, în ultimele săptămâni de campanie electorală, este pro-european şi va menţine Acordul de Asociere cu UE

11. Igor Dodon a fost mai calm decât Maia Sandu, iar Maia Sandu uneori mai irascibilă decât Igor Dodon

12. Aceste dezbateri electorale s-au desfăşurat într-un spirit misogin al unei bătălii între o femeie şi un bărbat

Elena Robu