Totodată, analistul susţine că Rusia dispune de numeroase pârghii de influenţă şi acces în Europa Occidentală pe care URSS nu le-a avut niciodată. Printre acestea Socor menţionează coruperea financiară a unor grupări de interese din Occident, mentalitatea post-modernă pacifistă a Occidentului sau alianţele tactice ale Rusiei cu grupări conservatoare din Europa Occidentală.

Cât despre politica de alianţă a Moscovei, Vladimir Socor declară că aceasta s-a deplasat dramatic spre dreapta. „Rusia caută aliaţi de circumstanţă, tovarăşi de drum, la dreapta spectrului politic, nu la stânga. Şi a început să-i găsească printre conservatorii nemulţumiţi de hegemonia stângii liberale. O mare parte a societăţilor Europei Occidentale consideră că sistemele politice actuale nu-i mai reprezintă pe oamenii cu conştiinţa conservatoare, care se simt alienaţi, excluşi din sistemul politic şi normativ actual”, a menţionat analistului Fundaţiei Jamestown.

Întrebat cum vede oportunitatea creării unei armate europene, idee mai veche revitalizată brusc după Brexit, Vladimir Socor a afirmat că iniţiativa nu trebuie luată în serios. Expertul susţine că nici politicienii europeni care o promovează nu o fac în mod serios, neavând analize care să susţină raţionalitatea şi fezabilitatea unei armate europene.

În acelaşi interviu, analistul a mai fost întrebat dacă există vreun pericol de deviere a României de pe axa cu Washingtonul. „Se profilează o dilemă reală pentru România. Daca se adânceşte divergenţa de interese, clivaj poate e prea mult spus, între cele două maluri ale Atlanticului, este posibil ca România şi alte ţări din Europa Centrală şi de Est, membre în UE şi NATO, să fie puse în faţa unei dileme: să se alinieze şi mai strâns cu SUA sau sa înceapă o politică de echilibru între SUA şi acea grupare de state din UE coagulate în jurul Germaniei, o grupare instabilă însă”, a conchis Vladimir Socor.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.