01 Feb 2011 | 12:23
Top 10: Cele mai impresionante fluvii din lume
Top 10: Cele mai impresionante fluvii din lume
sursa: jurnal.md/womansday.com
foto: wapedia.mobi
Cele mai impresionante fluvii din lume, de a căror putere oamenii se folosesc de secole: pentru irigaţii, pentru transport şi călătorii sau le consideră sacre şi meditează ore întregi vegheaţi de scurgerea lor adeseori liniştită.

10. Amazon, America de SudTraversează ţări ca Brazilia, Peru, Ecuador, Bolivia şi Venezuela, ca apoi să se verse în Oceanul Atlantic. Este fluviul care bate toate recordurile din lume: cel mai lung/larg, etc, şi a fost numit "Ocean River".

9. Cano Cristales, America de Sud"râul care vine din paradis" izvorăşte din Columbia şi este cel mai spectaculos fluviu din lume. În octombrie-noiembrie capătă nuanţe de roşu, portocaliu, galben, verde şi albastru, transformându-se într-un adevărat curcubeu.

8. Dunărea, EuropaEste al doilea ca mărime, după Volga şi străbate Germania, Austria, Ungaria, Croaţia, Serbia, Bulgaria, Moldova, Romania şi Ukraina.

7. Gangele, Asia de SudEste considerat un fluviu sfânt, izvorăşte din Himalaya, traversează China, India, Nepal şi Bangladesh, se varsă în Oceanul Indian. Mulţi dintre cei care locuiesc pe maulul fluviului aruncă în apele sale cenuşa morţilor, sustinând că apa le va ghida sufletele către paradis.

6. Iordan, Asia de sud-vestAre o istorie bogată şi nu este doar locul unde se spune ca Iisus a fost botezat, ci şi simbolul lumii creştine. După Biblie, acest fluviu a văzut numeroase războaie, dar a fost şi martorul minunilor din acea vreme.

5. Mississippi, America de NordCel mai mare fluviu din America de Nord, străbătând nu mai putin de 10 state. El porneşte din Minnesota, întâlneşte Ohio River în sudul statului Illinois şi se varsă în Golful mexican. De-a lungul timpului a fost imortalizat în numeroase cărţi, piese muzicale, spectacole.

4. Nilul, AfricaEste cel mai lung fluviu din lume. Nilul străbate liniştit deşertul din Uganda şi Egipt, reprezentând pentru egipteni însăşi esenţa vieţii.

3. Neretva, Sud Estul EuropeiStrăbate Bosnia şi Herzegovina, dar şi Croatia, şi este considerat unul dintre cele mai frumoase fluvii din lume, datorită peisajului pe care l-a creat în jurul său: peşteri, coline, delte, păşuni.

2. Rio Negro, America de SudFormează graniţa dintre Columbia şi Venezuela şi este cel mai mare "râu negru" din lume. Culoarea sa provine de la taninurile vegetaţiei înconjurătoare, iar una dintre cele mai frumoase privelişti din lume este punctul în care Rio Negru se varsă în Amazon, creând un adevarat miraj al culorii.

1. Zambezi, AfricaStrăbate Zambia, Angola, Botswana, Zimbabwe şi Mozambique, pentru a se vărsa în Oceanul Indian. Este "casa" celor mai frumaose şi mai puternice cascade din lume - Victoria Falls – numită şi "fumul care tună".
©2009 Jurnal Trust Media SEO monitor