Breaking News

image
Sursa foto: ortodox.md

Experiment: Trei bărbați care se credeau Iisus Hristos au fost forțați să trăiască împreună

Ce se poate întâmpla când pui în aceeaşi cameră trei bărbaţi care susţin că sunt aceeaşi persoană? Aceasta a fost şi întrebarea la care s-a gândit Milton Rokeach când a pregătit un experiment psihologic aflat la limita eticii şi moralităţii prin care dorea să trateze tulburările iluzionale.

La jumătatea secolului trecut, Milton Rokeach a descoperit un articol în presă în care se vorbea despre metoda prin care două femei ce se credeau Fecioara Maria au fost tratate. Conform Vintage News, aceste două femei au fost puse faţă în faţă, iar conexiunea dintre ele a făcut ca una să scape de afecţiune, relatează descopera.ro.

Milton a decis să utilizeze aceeaşi metodă în cadrul unui experiment din 1959. El a găsit trei subiecţi ce se credeau Iisus Christos. Aceştia au fost aduşi la spitalul din Ypsilanti, Michigan, pentru a fi monitorizaţi de Milton. El credea că vor ieşi rapid din episodul iluzional când vor fi confruntaţi unul cu celălalt. În fapt există un singur IIsus Hristos, dar cei trei bărbaţi, Clyde Benson, Joseph Cassel şi Leon Gabor, nu au acceptat atât de uşor realitatea.

Fiecare dintre bărbaţi suferea de schizofrenie paranoidă şi refuzau să renunţe la propriile credinţe chiar şi atunci când au fost confruntaţi cu ceilalţi. Furia a dominat întâlnirea iniţială dintre cei trei bărbaţi. Având în vedere că titlul de Iisus era unul singur, cearta şi bătaia au izbucnit rapid. FIecare bărbat era enervat de faptul că celălalt făcea declaţii false, dar niciunul dintre ei nu a acceptat adevărul despre propria lor identitate.

Milton a plecat de la ideea că aceşti bărbaţi se vor putea trata unul pe altul. Atunci când a devenit clar că nu va fi cazul, el s-a îndreptat către un teritoriul mai puţin etic. Milton a apelat la o serie de manipulări pentru a forţa pacienţii să se vindece.

Una dintre aceste manipulări a fost reprezentată de momentul în care Milton i-a trimis o scrisoare lui Leon Gabor. Gabor avea o nouă iluzie în care credea că este căsătorit cu o femeie numită „Madame Yeti Woman”.

Milton a scris scrisoarea din postura soţiei lui Gabor, prin care îi sugera să îşi schimbe rutina zilnică. El a continuat chiar prin transmiterea unor mesaje de dragoste pentru Gabor. Odată ce Gabor a început să transmită scrisori înapoi, Milton a continuat experimentul, în cele din urmă punând la îndoială ideea că Leon ar fi fiul lui Dumnezeu. El credea că astfel va distruge una dintre iluziile lui Gabor cu o altă iluzie, însă nu a fost cazul. Bărbatul a încetat să-i mai trimită scrisori presupusei sale soţii.

O altă încercare a lui Milton a fost prin punerea uneia dintre cercetătoare să flirtreze cu el. Gabor s-a îndrăgostit de femeie, dar fiind vorba de un experiment aceasta nu avea aceleaşi sentimente. După experiment, Gabor a devenit şi mai legat de iluzia sa. Milton a trimis astfel de scrisori şi celorlalţi doi bărbaţi, însă nu a avut nici în acest caz un rezultat.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: