image
Sursa foto: jurnal.md (poză simbol)

VIDEO: Cum bătrânii sunt nevoiți să stea buluc în soare și în picioare ca să le fie recalculată pensia

Zeci de oameni sunt nevoiți să stea buluc la oficiile teritoriale de asigurări sociale, unde se face recalcularea pensiei. Vorbim de bătrânii care, deși sunt mai vulnerabili decât alții în fața noului coronavirus, sunt obligați să prezinte personal cererile. Așa au decis autoritățile, potrivit cărora alte posibilități nu există.

Am mers la Casa teritorială de asigurări sociale din sectorul Botanica în prima jumătate a zilei. Zeci de vârstnici cu măști pe față, sau fără ele așteptau să le vină rândul. Unii mai norocoși au găsit un loc pe scaun, la umbră. Alții, chiar și în bastoane, au fost nevoiți să aștepte în picioare, pe arșiță. În astfel de condiții, mulți bătrâni uitau de distanța socială.

Victor Vahnovan a lucrat medic. De 11 ani este la pensie. La ai săi 75 de ani a fost nevoit să vină în baston pentru a-i fi recalculată pensia. Bărbatul spune că i-ar fi fost mult mai ușor dacă ar fi putut depune actele online sau prin procură.

Nemulțumiți sunt și alți pensionari.

Directorul general al Casei Naționale de Asigurări Sociale, Elena Țâbârnă, ne-a spus că alte opțiuni pentru vârstnici, decât să vină personal, NU sunt, deocamdată.

Până va fi modernizat sistemul, oamenii vor fi nevoiți să facă drumuri până la casele de asigurări sociale, cum au făcut și părinții lor. Pentru a mai scădea din tensiune, autoritățile au mărit numărul de ore și zile lucrătoare.

De la 1 iulie 2020, dreptul la reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă îl obţin beneficiarii de pensii stabilite după 1 ianuarie 1999, care au realizat un stagiu de cotizare de cel puţin zece ani. Pentru aceasta, trebuie să depună o cerere la Casele Teritoriale de Asigurări Sociale, cu buletinul și carnetul de muncă. Conforma calculelor estimate de CNAS din cei 13.575 de beneficiari, în primele patru zile aproape 5.400 de persoane au depuse deja cererile, dintre care peste două mii sunt din municipiul Chișinău.

Noutăţile partenerilor

comentarii: