image
Sursa foto: balkaneu.com

Hahn: Suntem motivați să schimbăm situația în RM; Innacceptabil ca în Europa sec. XXI copiii să nu-și vadă părinții cu anii

Uniunea Europeană este conștientă de problemele pe care le-ar putea întâmpina Guvernul de la Chișinău, dar și de faptul că punerea în aplicare a programului de guvernare va fi o sarcină dificilă. Republica Moldova se poate baza însă pe sprijinul Uniunii Europene, atât politic, cât și financiar.

Sunt declarațiile Comisarului european pentru politica europeană de vecinătate și negocieri pentru extindere, Johannes Hahn, făcute în cadrul unui briefing de presă, susținut la Bruxelles, alături de premierul Maia Sandu.

Johannes Hahn a menționat că pot fi mobilizate rapid sprijin și fonduri, odată ce sunt îndeplinite condițiile necesare și Guvernul asigură rezultate în domeniul economiei, respectării statului de drept, reforme judiciare și pluralismul mass-media.

„M-am bucurat să văd în ultimele săptămâni că există un angajament puternic al doamnei prim-ministre pentru a urmări agenda de reforme decisive pe baza Acordului de Asociere”, a declarat comisarul european.

Potrivit lui Johannes Hahn, prima ședință a Consiliului de Asociere va avea loc la începutul toamnei, pentru a relansa cooperarea din RM și UE.

„Știm că vor fi, din păcate, anumite probleme. Noi, Uniunea Europeană, suntem gata să lucrăm cu Guvernul Republicii Moldova în baza angajamentului reciproc, cu respectarea principiilor fundamentale consfințite în Acordul de Asociere. Este momentul ca acum Republica Moldova să privească spre viitor”, a adăugat Johannes Hahn.

El a apreciat intenția prim-ministrului de la Chișinău de a continua reformele, inclusiv cele discutate cu UE. Oficialul UE a mai spus că se bucură pentru că accentul se pune în special pe depolitizarea și consolidarea independența justiției.

Johannes Hahn a accentuat, în finalul discursului său, că cetățenilor Republicii Moldova trebuie să le asigure șansa la o viață decentă, să nu fie obligați să migreze pentru a câștiga bani pe care să-i trimită acasă.

„Vedem la televizor copii care au rămas doar în grija bunicilor. Vedem că sunt mulți copii care nu-și văd părinții nu cu săptămânile sau lunile, dar cu anii. Nu este o situație acceptabilă în Europa, în secolul XXI. De aceea suntem foarte motivați să schimbăm lucrurile în bine și vă acordăm orice fel de sprijin”, a mai spus comisarul european.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: