image
Sursa foto: wikipedia.org

Zi neagră în istorie: Se împlinesc 70 de ani de la cel mai mare val al deportărilor staliniste organizate în Basarabia

Astăzi se împlinesc 70 de ani de la cel mai mare val al deportărilor staliniste organizate în Basarabia.

Noaptea din 5 spre 6 iulie 1949 a fost una dintre cele mai dramatice nopţi din istoria noastră, desemnând cea mai masivă deportare a familiilor din aceste ţinuturi cu oameni harnici, vrednici şi iubitori de neam.

Operaţia cu denumirea secretă IUG a fost pregătită minuţios, pe parcursul a câteva luni şi viza deportarea masivă a aşa-zişilor chiaburi, moşieri, a marilor şi micilor comercianţi, etc., precum şi a familiilor acestora.

Tradusă în limbaj modern hotărârea strict secretă al Biroului Politic al CC al PC însemna decimarea intelectualităţii, a oamenilor de afaceri, a gospodarilor, a patrioţilor, a tuturor acelor care nu au acceptat regimul sângeros şi perfid ca pe o mană cerească.

Al doilea val de deportări a distrus circa 11.300 de familii, membrii cărora au fost ridicaţi, transportaţi ca vitele spre locuri vitrege sau pur şi simplu împuşcaţi.

Numărul basarabenilor supuși represiunilor politice de regimul sovietic nu este cunoscut cu exactitate.

În iulie 1949, aproape 12 mii de familii sau în jur de 35 de mii de locuitori ai Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești au fost trimiși în Siberia.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: