image
Sursa foto: Profimedia

Revoluţie în Kazahstan: Aeroportul din Almatâ a fost preluat de protestatari

Protestele din Kazahstan s-au amplificat miercuri iar în întreaga ţară a fost decretată starea de urgenţă. Un grup de manifestanţi a pătruns în clădirea principală a administraţiei din Almatâ, capitala economică a Kazahstanului, scena unor proteste fără precedent provocate de o majorare a preţului la gaz. De asemenea, potrivit imaginilor care circulă pe rețelele sociale, clădirea a fost incendiată.

Jurnaliștii independenți relatează că oraşul Almatâ se află aproape în întregime sub controlul protestatarilor, care controlează inclusiv aeroportul, după ce forţele de ordine au părăsit oraşul. Internetul a fost oprit în toată țara.

Kazahstanul a decretat miercuri stare de urgenţă pe întreg teritoriul după ce manifestaţiile declanşate din cauza unei creşteri bruşte a preţului la gaze şi combustibil au degenerat în violenţe, iar mulţimea a luat cu asalt clădiri guvernamentale, inclusiv aeroportul din Almatâ, relatează Digi24.

Agenţiile de presă Interfax, TASS şi RIA Novosti au anunţat instituirea stării de urgenţă în întreaga ţara, citând un comunicat difuzat de televiziunea publică din Kazahstan.

Anterior, starea de urgenţă fusese decretată la nivel local în principalele zone afectate de manifestaţii, Almatî, provincia Mangystau şi capitala Nur-Sultan.

Internetul şi telefonia mobilă erau blocate miercuri în această fostă republică sovietică din Asia Centrală.

Preşedintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, a promis miercuri un răspuns „ferm” la tulburările fără precedent care zguduie această ţară din Asia Centrală, în cursul cărora manifestanţii au luat cu asalt şi incendiat clădiri guvernamentale, relatează AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.

„În calitate de preşedinte şi începând de astăzi şi ca preşedinte al Consiliului de Securitate al ţării, am intenţia să acţionez cât mai ferm posibil”, a avertizat Tokaev, exprimându-se în limba rusă la televiziunea publică, dând de înţeles practic că predecesorul său, Nursultan Nazarbaev, a fost suspendat din funcţia de şef al Consiliului de Securitate al ţării.

Aceste tulburări au dus la „atacuri masive împotriva forţelor de ordine”', în rândurile cărora există morţi şi răniţi, a afirmat preşedintele kazah, atrăgând atenţia că „grupuri de elemente criminale îi bat pe soldaţii noştri, îi umilesc, îi târăsc goi pe străzi, agresează femei, jefuiesc magazine”.

Cu internetul blocat în toată ţară, nu se ştie deocamdată dacă înlăturarea lui Nazarbaev din funcţia de şef al Consiliului de Securitate i-a mulţumit pe protestatari.

În discursul său televizat, Tokaev nu a rostit numele fostului preşedinte, care nu a fost văzut sau auzit public de la începutul protestelor.

În unele orașe protestatarii au dărâmat statuile cu fostul șef al statului Nursultan Nazarbaev.

ProfimediaProfimedia

Noutăţile partenerilor

comentarii: