image
Sursa foto: facebook.com/ciobanu.vlad.9

Boris Cremene: „Azi ne vom despărți fizic de Vlad, dar nu cred că și spiritual”

A crezut și a sperat până în ultimul moment că minunea se va întâmpla și că actorul și regizorul Vlad Ciobanu va învinge boala. Despre aceasta a vorbit unul dintre colegii și prietenii lui Vlad Ciobanu, actorul și regizorul Boris Cremene, în cadrul emisiunii „Vânturile, valurile” de la Jurnal TV.

„Vlad a fost un luptător. … Spun a fost, deși nu pot să vorbesc despre Vlad la trecut, pentru că drumurile noastre s-au încrucișat mereu…. Ambii venim de la Florești. Împreună au urmat cursurile de actorie la Școala Teatrală de pe lângă Teatrul Academic de Artă (MHAT) din Moscova”.

„După ce am absolvit Teatrul Academic de Artă din Moscova, ambii am jucat în primul spectacol la teatrul „Eugene Ionesco”, de unde mai apoi am plecat. Apoi am jucat în spectacolul de glorie al lui Vlad, „Hamlet”, la teatrul „Luceafărul” și am jucat în penultimul lui spectacol „Martiri” de Marius von Mayenburg, montat de Vlad la Centrul Național de Educație prin Artă. Suntem ambii de la Florești. Ne leagă foarte multe lucruri haioase și de viață. Am vorbit cu Vlad de milioane de ori la telefon și față în față. Eu am plecat primul de la MHAT, el s-a întristat și a zis că nu știu ce am să fac fără tine. Pe urmă ne-am întâlnit mereu, mereu, până acum, când ne vom despărți fizic, dar nu cred că și spiritual”, a regretat Boris Cremene.

La rândul său, moderatorul emisiunii, scriitorul Val Butnaru, a menționat că l-a cunoscut pe actor în perioada când acesta a jucat în una din piesele sale - „Saxofonul cu frunze roșii”. Actorul Vlad Ciobanu este una din personalitățile care nu ar fi acceptat impostura și non-valoarea.

„Mă gândesc la zbuciumul lui Vlad, ca și al oricărui om de artă, care nu acceptă ipocrizia și non-valoarea. Sunt lucruri greu de palpitat, dar ele se simt și un artist adevărat dacă le simte și nu se împacă cu ele, viața lui devine uneori foarte grea”, a spus Val Butnaru.

Cunoscutul actor Vlad Ciobanu va fi petrecut azi pe ultimul drum. Între 11.00 și 12.00, sicriul cu corpul neînsuflețit al lui Vlad va fi depus în holul teatrului „Luceafărul” din Chișinău (str. Veronica Micle nr. 7). Serviciul religios și înhumarea vor avea loc la Cimitirul Central, Armenesc, la 12.30.

Cunoscutul actor basarabean Vlad Ciobanu s-a stins din viață la vârsta de 53 de ani. Actorul suferea de leucemie acută și fusese internat în stare extrem de gravă. Recent acesta s-a infectat cu virusul Covid-19. Personalitate marcantă a culturii naționale, venind dintr-o familie cu bogate tradiții în domeniul culturii și artelor, artistul Vlad Ciobanu și-a dedicat cariera promovării artelor spectacolului și a frumoasei lumi a scenei.

Actorul este cunoscut mai ales pentru inegalabila interpretare a lui Mihai Eminescu în filmul „Luceafărul”, al maestrului Emil Loteanu. Acest rol va rămâne cu siguranță unul de referință în istoria cinematografiei naționale, fiind un reper pentru profesioniștii în domeniu dar și pentru tinerele generații.

Actorul Vlad Ciobanu a fost director general al Centrului Național de Educație prin Artă. Rolurile în care a mai excelat în scenă au fost Hamlet, Macbeth, Don Juan și altele.

Emisiunea 13

CONCURS: Pentru a câștiga cartea cu autograf de la Emilian Galaicu-Păun, continuați cât mai ingenios, fraza „Lumea există ca să sfârşească într-o carte” – trebuie citită „în oglindă”, după cum urmează: ???" iar în finalul emisiunii vom afla numele câștigătorului. Posted by Vânturile, valurile on Tuesday, 24 November 2020

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: