image
Sursa foto: Jurnal.md

Andrei Năstase: „Pensia minimă în Republica Moldova trebuie să fie peste 2500 de lei”

Peste 440 000 de pensionari din RM trăiesc din venituri aflate sub minimul de existență. Mulți din acești pensionari provin din zonele rurale, au stagiu de muncă de peste 40 de ani și nu poartă nicio vină pentru faptul că o perioadă îndelungată gospodăriile colective nu au fost capabile să achite contribuțiile sociale pentru angajații săi în măsura deplină. Anume atunci a apărut această discrepanță enormă în contribuțiile angajaților din sectorul agrar și această discriminare trebuie înlăturată. Pensia minimă în Republica Moldova trebuie să fie peste 2500 de lei. De această părere este liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase.

Liderul Platformei DA amintește că a înaintat o inițiativă legislativă privind modificarea Legii bugetului de stat la 22 aprilie curent, propunând ca indemnizația unică destinată pensionarilor sa fie majorată de la 700 la 1000 lei, dar această propunere nu a fost susținută de majoritatea parlamentară.

„Personal împreuna cu echipa Platformei DA vom face totul ca pensia minimă în Republica Moldova să fie de peste 2500 lei. Repet nicio pensie în Republica Moldova nu trebuie sa fie mai mică de 2500 lei. Pentru a atinge acest obiectiv este nevoie de aproximativ 3,5 mlrd lei, iar noi planificăm ca în următorii 4 ani sa asigurăm venituri suplimentare în buget de minim 20 miliarde lei prin atragerea investițiilor străine, prin strivirea schemelor din cadrul achizițiilor publice, prin combaterea economiei tenebre, prin anularea unor facilități fiscale arbitrare și prin impozitarea suplimentară a unor luxuri și vicii”, a precizat Andrei Năstase în cadrul unei conferințe de presă.

La eveniment a fost prezent și președintele Uniunii Pensionarilor Victor Leancă: „În calitate de președinte al Uniunii Pensionarilor vă spun că singura echipă care a demonstrat, nu de ieri de astăzi, ci de ani și ani de zile că-i pasă de problemele noastre, ale celor în vârstă, este echipa Platformei DA, echipa lui Andrei Năstase. Ani în șir am bătut la ușile tuturor politicienilor, guvernanților, autorităților pentru drepturile noastre. S-au prefăcut toți că le pasă, au promis, dar, de fapt, nu s-a întâmplat absolut nimic. Într-o zi, am ajuns și la Platforma DA care protesta în stradă, la acea vreme, împotriva nedreptății, și sărăciei poporului nostru. Încă din 2015 încă de la înființare, Platforma DA a luptat și a muncit pentru ca fiecare pensionar să primească lunar o pensie care să nu-l mai umilească, o pensie care să nu-l mai țină prizonier sărăciei”, a spus Leancă. 

„Noi, pensionarii, vom primi ceea ce ni se cuvine nouă, după atâția ani de munca, doar dacă vom judeca nu doar promisiunile pentru viitor ale partidelor ci și activitățile acestora din trecut. Promisiunile și cuvintele frumoase nu țin de foame și noi toți știm acest lucru. Noi suntem înțelepți, ne-am fript de prea multe ori! Acum trebuie să fim foarte atenți și să avem noi grijă de viitorul nostru”, a mai spus liderul Uniunii Pensionarilor.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: