image
Sursa foto: 123rf.com

Laundromatul rusesc și rolul elitelor politice din RM: În realitate, ar fi fost spălate 70 de miliarde de dolari // DOC

Prin schema de spălare de bani din Rusia prin intermediul justiției moldovenești, numită și laundromat, ar fi fost spălate 70 de miliarde de dolari, și nu 20 de miliarde, așa cum s-a vorbit în ultimii ani.

Este concluzia autorilor unui studiu realizat de Comunitatea „Watchdog.MD” și Transparency International Moldova, cu tema „Laundromatul Rusesc și rolul autorităților din Moldova”.

Potrivit autorilor studiului, în schemă a fost implicată cel puțin o bancă din RM și 19 bănci din Rusia.

În lanțul spălărilor de bani au fost implicate mai multe persoane din anturajul oligarhului Vladimir Plahotniuc, spun realizatorii studiului.

„În intervalul 2010-2014, intrările totale bănești în RM, cu caracter suspect, provenite din spațiu CSI, au constituit 71 de miliarde de dolari. BNM a confirmat că cea mai mare parte din acești bani își au originea în Federația Rusă”, a precizat expertul Sergiu Tofilat, de la Watchdog.MD.

Potrivit lui Sergiu Tofilat, după încheierea laundromatului, în 2014, intrările financiare anuale din țările CSI au scăzut semnificativ.

Ștefan Gligor, expert în politici publice, a declarat că cercetarea denotă că organele cu atribuții de contracarare a spălării banilor și organele responsabile de supravegherea modului de aplicare a legii de către judecători nu au acționat conform obligațiilor de serviciu. „Noi avem 70 de miliarde care au tranzitat Republica Moldova și ei s-au făcut că plouă în toți acești ani”, a spus Gligor.

Iar directorul executiv al Transparency International Moldova, Lilia Carașciuc, a menționat că în lanțul spălărilor de bani au fost implicate multe persoane din anturajul oligarhului Vladimir Plahotniuc.

Mai mult, în studiu se menționează că persoanele responsabile de facilitarea spălărilor de bani au fost promovate de Partidul Democrat.

„Până în prezent nicio persoană nu a fost condamnată pe cazul de spălare a banilor. Mai mult, au fost promovați doi foști membri ai CSM. Corneliu Gurin, fost procuror general și membru din oficiu al CSM în perioada 2013-2016, împreună cu Mihai Poalelungi, fost președinte al Curții Supreme de Justiție și membru din oficiu al CSM în perioada 2012-2018, au fost numiți în calitate de judecători la Curtea Constituțională în decembrie 2018 de către majoritatea parlamentară controlată de Partidul Democrat. În iunie 2019, Curtea Constituțională a emis mai multe hotărâri privind dizolvarea Parlamentului ales în mod legal, privind suspendarea Președintelui Republicii și înlocuirea sa cu fostul premier Pavel Filip, reprezentantul Partidului Democrat. Alexandru Tănase, autorul proiectului de lege privind eliminarea taxei de 3% pentru examinarea creanțelor, a fost ulterior numit la Curtea Constituțională și a activat până în 2017. Apoi a fost numit în calitate de reprezentant al Republicii Moldova în Comisia de la Veneția din cadrul Consiliului Europei”, se mai spune în cercetare.

Vedeți mai jos studiul realizat de Comunitatea „Watchdog.MD” și Transparency International Moldova.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: