image
Sursa foto: Jurnal.md/ Nadejda Roscovanu

Reacția lui Chicu la propunerile experților și opoziției în contextul pandemiei: „Foarte multă lume nu-și găsește rostul”

Premierul Ion Chicu a criticat dur propunerile experților și inițiativele opoziției în legătură cu măsurile pe care ar trebui să le ia statul în contextul crizei provocate de pandemie.

„Sunt mai multe întrebări și idei care circulă în spațiul public despre cum Guvernul, OMS, țările, trebuie să reacționeze, mii de propuneri. Noi acționăm cu strictețe în conformitate cu recomandările OMS”, a declarat ieri premierul după ședința Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de virusul COVID-19.

Acesta a ținut să comenteze punctual mai multe propuneri făcute publice în ultima perioadă de experți și lideri de opinie.

„Suntem bombardați cu propuneri: luați-i pe toți care vin, duceți-i la Vadul lui Vodă și țineți-i acolo. Oameni buni, ideea asta care ne pare genială la început pentru toți nu e bună. OMS din start ne-a spus, dacă din 200 de oameni este măcar unul infectat, voi peste două zile o să aveți tot avionul infectat. Și o să-i duceți pe toți la Toma Ciorbă și o să blocați sistemul medical. Nu este bună ideea aceasta și vă rog să renunțați să ne bombardați. Este incorect și periculos”, a menționat Ion Chicu.

Șeful Guvernului a explicat și de ce în componența Comisiei Situații Excepționale nu sunt medici.

„Vin cu o claritate. Noi avem Comisia situații extraordinare sănătate publică, acolo sunt medici, acolo se iau deciziiile pe dimensiunea medicinei. Comisia Situații Excepționale nu e organ care gestionează lucrurile în medicină, nu ia decizii ce țin de medicină. Este organul prin care se iau decizii ce țin de gestionarea lucrurilor în țară, de organizare”, a adăugat acesta.

În ceea ce ține de măsurile de susținere a mediului de afaceri, Ion Chicu a declarat că Guvernul este preocupat de această problemă „cu toată seriozitatea”.

„Și mai multe idei, unele foarte geniale, vin în legătură cu salvarea economiei. Noi ne preocupăm de această problemă cu toată seriozitatea, suntem în strâns contact cu reprezentanții asociațiilor de business, cu ei elaborăm măsurile care să vină în susținerea economiei. Acele apeluri, acele idei geniale de la politicieni, experți, foarte lume care nu-și mai găsește rostul, de a împărți banii pe care-i mai avem în rezerva valutară, de a emite miliarde de lei și a-i da în piață sunt doar provocări. Pentru că dacă invadează piața cu 7-8 miliarde de lei cum se propune, RM va avea o hiperinflație care va lovi oamenii vulnerabili, păturile sărace. Asta înseamnă că peste un milion de oameni din RM vor fi loviți de aceste măsuri. Totodată, aceste măsuri care duc la inflație îi îmbogățesc pe unii, inclusiv pe unii din ăștia care vin cu propuneri de a împărți tot ce mai avem. Nu vom irosi rezervele noastre pe acțiuni populiste”, a mai spus Ion Chicu.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: