image
Sursa foto: jurnal.md

Morari contestă în judecată ordinul lui Stoianoglo: „Eu sunt inamovibil; Nu poate cineva să mă scoată din funcție când vrea”

Șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a contestat în instanța de judecată ordinul noului procuror general, Alexandr Stoianoglo, prin care a fost delegat într-o funcție la Procuratura Generală, pentru o lună, timp în care 21 de procurori trimiși de Stoianoglo vor verifica activitatea Procuraturii Anticorupție.

Mai mult, Morari a contestat și dispoziția cu privire la efectuarea cotrolului activității Procuraturii Anticorupție și spune că nu va permite procurorilor trimiși să efectueze controale să intre în instituție.

De aceea mâine, cei care vor veni să efectueze controlul nu vor putea intra în Procuratura Anticorupție. Nu-i primesc și o să facă cale întoarsă. Poate e stupid, poate că procurorul general nu e obișnuit cu astfel de atitudine, dar așa prevede legea. Le place lor asta, ori nu. Legea e obligatorie pentru toți, inclusiv pentru procurorul general”, a menționat Morari într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Deutsche Welle.

Eu sunt procuror-șef numit pentru un mandat de 5 ani, fapt reglementat de Art. 25 din Legea cu privire la Procuratură. În acești 5 ani eu sunt inamovibil. Nu poate să vină cineva să mă scoată din funcție atunci când vrea. Dacă instanța nu decide cumva respingerea solicitării de suspendare și nu emite oficial o încheiere în acest sens - eu nu-i primesc pe cei 21 de procurori trimiși să efectueze controlul”, a mai spus Morari. El a precizat că aceștia deja au venit luni, 9 decembrie, la Procuratura Anticorupție.

MorariMorari

Conflictul a izbucnit astăzi, când procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a decis suspendarea lui Morari. Șeful Procuraturii Anticorupție susține că presiunile au început după un demers adresat Inspectoratului Fiscal, ce vizează activitățile financiare ale unor politicieni – demers expediat în cadrul investigării dosarului privind finanțarea din exterior a PSRM, scrie Deutsche Welle.

Noutăţile partenerilor

comentarii: