image
Sursa foto: © European Union 2017 - Source : EP

Eurodeputaţi, despre declaraţiile guvernării RM: Vina pentru amânarea asistenței financiare aparține doar celor de la putere

Declarațiile guvernării de la Chișinău continuă să fie combătute de către europarlamentari. Încă doi deputați din Uniunea Europeană subliniază că vina pentru amânarea acordării primei tranșe din asistența macrofinanciară prevăzută pentru Republica Moldova aparține doar celor aflați la putere.

„Este necesar ca reformele solicitate de Uniunea Europeană, punctate în rezoluția votată recent de Parlamentul European, să fie implementate cât de curând pentru că, în caz contrar, UE nu va fi gata să acorde Moldovei asistență macrofinanciară”, subliniază europarlamentarii intervievați de Jurnal TV.

Helmut Scholz, europarlamentar din Grupul Confederal al Stângii Unite Europene,Stânga Verde Nordică, și Cristian-Silviu Bușoi, europarlamentar din Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat) afirmă că îngrijorările în legătură cu situația din Republica Moldova au fost exprimate la scară largă.

„Am fost surprins de reacția guvernării de la Chișinău pentru că majoritatea membrilor Parlamentului European a criticat tăcerea politică despre reformele reale care ar trebui asigurate în diferite direcții precum socială, politică, dar și reforma în justiție. Prin urmare, consider că este foarte necesar ca reformele solicitate de Uniunea Europeană, Parlamentul European, punctate în rezoluție, să fie implementate cât de curând pentru că în caz contrar Parlamentul European nu va fi gata să acorde Moldovei asistență macrofinanciară”, a menţionat Helmut Scholz.

„Cred că a fost evident pentru toată lumea atât în cadrul scurtei dezbateri de joi, cât și uitându-ne la rezultatul votului că a fost o largă susținere pentru această rezoluție, iar Uniunea Europeană, atât Parlamentul European, cât și Comisia Europeană, chiar Înaltul Reprezentant doamna Mogherini au exprimat îngrijorarea față de ceea ce se întâmplă în aceste zile în Republica Moldova, îngrijorarea față de anularea alegerilor pentru funcția de primar al Chișinăului și îngrijorare pentru felul în care schimbarea legislației electorale pentru alegerile parlamentare va oferi cu adevărat șanse egale tuturor competitorilor politici”, a declarat Cristian-Silviu Buşoi, europarlamentar din Partidul Popular European.

Europarlamentarii subliniază că nu este o rezoluție îndreptată împotriva cetățenilor Republicii Moldova, așa cum susține guvernarea de la Chișinău.

„Nu, nu este o rezoluție îndreptată împotriva cetățenilor Republicii Moldova. Este doar o viziune că structurile oligarhice trebuie să fie învinse și este în interesul cetățenilor țării să fie întărit sistemul judiciar, ca fiecare cetățean să aibă șansa, posibilitatea să se bazeze pe drepturile garantate de Constituția Moldovei”, a spus Helmut Scholz.

„Nu, nu poate fi vorba ca Uniunea Europeană să facă ceva împotriva cetățenilor Republicii Moldova. Cred că în ultimii ani de zile Uniunea Europeană a dat nenumărate semnale de sprijin pentru cetățenii din Republica Moldova, atât sprijin financiar, cât și în chestiuni care țin de vize, un parteneriat mai strâns pe anumite alte proiecte care se dezvoltă între Republica Moldova și Uniunea Europeană. Rezoluția și suspendarea finanțării din partea Uniunii Europene sunt rezultatul unor decizii politice pe care actuala guvernare le-a luat și actuala guvernare trebuie să țină cont de faptul atunci când ia anumite decizii politice că în final face rău cetățenilor Republicii Moldova”, a adăugat Cristian-Silviu Buşoi.

Și nici vorbă de o imixtiune în politica internă a Republicii Moldova, așa cum afirmă premierul Pavel Filip, mai spun Helmut Scholz și Cristian-Silviu Bușoi.

„Nu cred că este o imixtiune în politica internă a Republicii Moldova. Trebuie să înțelegeți că asistența macrofinanciară reprezintă banii plătitorilor de impozite, ai tuturor cetățenilor din Uniunea Europeană și noi trebuie să fim responsabili în fața alegătorilor noștri, în fața cetățenilor și trebuie să le explicăm unde se duc banii. Dacă nu există nicio claritate în legătură cu banii pe care îi acordăm Moldovei, atunci, desigur, este complicat să explicăm. Să fie foarte clar: transparența, înțelegerea modului în care sunt cheltuiți banii reprezintă precondiții pentru dezvoltarea constructivă și în interesul cetățenilor moldoveni a relației dintre noi și Republica Moldova”, a spus Helmut Scholz.

„Republica Moldova este într-un parteneriat cu Uniunea Europeană și a solicitat și a primit sprijin financiar, politic, logistic din partea Uniunii Europene. Atunci când îți dorești acest parteneriat, atunci când soliciți sprijin, atunci când vrei și aspiri, și așa va trebui să se întâmple peste o perioadă de timp, să devii membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, ai și anumite obligații, cea mai importantă fiind aceea de a-ți alinia legislația, practicile, modul de acțiune cu standardele Uniunii Europene ori aici doar se atrage atenția că anumite lucruri care s-au întâmplat în Republica Moldova nu au ținut cont de dialogul, de angajamentele asumate, de felul în care democrația și votul cetățenilor trebuie respectate în Republica Moldova”, a precizat Cristian-Silviu Buşoi.

Afirmațiile celor doi europarlamentari nu au fost comentate. În același timp, unul dintre vicepreședinții Partidului Democrat, fostul ministru al Justiției Vladimir Cebotari a declarat într-un briefing că formațiunea sa nu are nevoie de această rezoluție pentru a continua să își onoreze angajamentele. "Suntem serioși pentru ca să nu avem nevoie de astfel de hârtii", a spus Cebotari.

Amintim că pe 5 iulie Parlamentul European a votat o rezoluție prin care a condamnat anularea alegerilor pentru Primăria Chișinău și a îndemnat Comisia Europeană să amâne orice plăți prevăzute de asistența macrofinanciară până la scrutinul legislativ. Totodată, europarlamentarii au solicitat suspendarea sprijinului bugetar pentru Republica Moldova. Cei mai mulți deputați europeni au adus critici autorităților de la Chișinău.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: