image
Sursa foto: jurnal.md

Donațiile externe - colac de salvare; 95 la sută din presa independentă din RM n-ar supraviețui fără suport financiar extern

95 la sută din mass-media independentă din Republica Moldova ar fi nevoită să-și închidă ușile dacă mâine nu ar mai fi susținută financiar de către donatori externi. Este constatarea directorului executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei. Subiectul a fost discutat și în cadrul emisiunii Media Azi, împreună cu redactorul-șef al unui portal de știri.

„Nu prea îmi imaginez cum presa ar putea să devină independentă financiar doar datorită publicității. Avem o piață foarte mică și agenți economici care nu au această cultură de a înțelege cât de important este să susțină presa. Vreau să ajung la acel moment când în Moldova nu va fi nevoie de implicarea financiară a donatorilor străini sau locali, dar nu știu, nu prea văd cum s-ar întâmpla asta”, a menționat redactorul-șef al Moldova.org, Ana Ghenciu.

Directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei, este de părere că, dacă piața de publicitate nu ar fi controlată de către unele grupuri de interese, presa liberă ar putea să supraviețuiască fără împrumuturi nerambursabile.

„Dacă mâine nu ar mai exista niciun fel de suport pentru independența mass-media în Republica Moldova 95 la sută din instituțiile media din Republica Moldova cu politica editorială independentă ar fi nevoite să se închidă. Soluții, ele toate rezidă în politic, dacă nu s-ar implica politicul în mass-media și în piața de publicitate am putea discuta despre o dezvoltare mai ritmică a mass-mediei din țara noastră”, a menționat Petru Macovei.

Amintim că, în luna februarie, Jurnal TV, TV 8, Pro TV și RTR Moldova au sesizat Consiliul Concurenței în privința monopolului de pe piața publicității, care este controlată de către două case de vânzări. Totodată, postul nostru de televiziune a depus o plângere extinsă, în care a menționat că beneficiarii finali ai acestor înțelegeri de cartel sunt liderul PD, Vladimir Plahotniuc, șeful statului, Igor Dodon, și deputatul PSRM Corneliu Furculiță, cerând Consiliului Concurenței lichidarea monopolului, sancționarea vinovaților și liberalizarea pieței de publicitate. Reprezentanții caselor de vânzări Сasa Media şi Exclusive Sales House, despre care este vorba în sesizare, au negat anterior faptul că ar acţiona concertat. A fost solicitată și intervenția partenerilor de dezvoltare internaționali, pentru a pune presiune pe autoritățile de la Chișinău în vederea stopării abuzurilor reclamate. Sesizarea este în curs de examinare.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: