image
Sursa foto: ipn.md

Mesajul Maiei Sandu către primarii care i-au adresat o scrisoare critică: „Înțeleg la ce presiuni sunteți supuși”

Zeci de primari din diferite localități din țară i-au adresat o scrisoare critică Maiei Sandu, după ce lidera PAS a declarat că scrisoarea din luna iulie semnată de aproape 800 de aleși locali către instituțiile europene a fost semnată din cauza presiunilor guvernării. În replică la scrisoarea care i-a fost adresată direct, Maia Sandu afirmă că nu va reacționa nici critic și nici prin a aduce învinuiri și că înțeleg prin ce trec primarii din țară din cauza regimului. „Știu că sunteți supuși unor presiuni fără margini, șantajului cu oprirea finanțării primăriilor, cu amenințarea concedierii rudelor, cu dosare active sau în așteptare, cu intimidări zilnice”, afirmă Maia Sandu.

Stimați primari, semnatari ai scrisorilor "dure" la adresa mea. Am citit cu atenție mesajul dumneavoastră. Nu voi reacționa nici critic și nici prin a aduce învinuiri. Nici nu mă supăr din cauza unor informații neadevărate lansate în scrisoare. Înțeleg prin ce treceți dumneavoastră înșivă din cauza regimului. Știu că sunteți supuși unor presiuni fără margini, șantajului cu oprirea finanțării primăriilor, cu amenințarea concedierii rudelor, cu dosare active sau în așteptare, cu intimidări zilnice. Știu aceste lucruri, deoarece comunicăm cu mulți dintre dumneavoastră, indiferent din ce partid faceți parte. De asemenea, știu și ce le spuneți oamenilor din comunitățile pe care le reprezentați. Tocmai de aceea am decis să vă trimit scrisori personale, nu publice, pentru că mi-am dorit să avem o comunicare individuală și să vă spun că noi știm prin ce treceți. Am primit răspunsuri de la primari care ne-au spus că împărtășesc aceleași valori, dar că au fost forțați să semneze scrisoarea PD către instituțiile europene, și de la alții care au scris că nu sunt la curent cu textul scrisorii, că au semnat doar pentru solicitarea sprijinului financiar de la UE. Speriat de comunicarea noastră cu primarii, PD-ul a mai ticluit o scrisoare în care laudă regimul și acuză opoziția de viața tot mai grea a cetățenilor, doar că de data asta a reușit să forțeze numai câteva zeci de primari să semneze.

Oricât de multe minciuni ar spune regimul, vreau să fie clar un lucru: dacă ar fi adevărat că aș avea această putere "magică" asupra Uniunii Europene, nu aș sta pe gânduri să vă ofer autonomie financiară cu bani și proiecte de infrastructură europene. Însă atât eu, cât și dvs cunoașteți că nimeni nu deține astfel de puteri. Ele sunt rodul minții bolnave de putere a unui om care sugrumă această țară.

Însă avem o șansă să transformăm în realitate dorința noastră ca oamenii din Republica Moldova să trăiască bine. Puterea noastră constă în unitate și curaj. Dacă ne unim eforturile, vom aduce țara pe calea valorilor europene și, împreună, vom construi o autonomie reală – cu bani și garanții, așa încât primarii să nu mai fie la cheremul partidului de la guvernare, oricare ar fi acesta. Împreună putem atrage fonduri de sute de milioane pentru a construi sate și orașe moderne, drumuri noi, și nu cârpeli, servicii sociale în beneficiul oamenilor și afaceri mici în mediul rural. Dumneavoastră știți că acest lucru este posibil doar dacă noi demonstrăm că suntem europeni în fapte. De aceea, vă rog să rezistați în continuare, să fiți alături de comunitățile dvs, alături de oameni. Nimeni nu vă dorește răul, indiferent de apartenența politică sau schimbările politice pe care le-ați făcut. Acum, aveți angajamentul nostru – vom avea o administrație publică europeană, independentă și protejată de șantajul politic, cu resurse suficiente pentru a dezvolta comunitățile. ACUM trebuie să fim uniți de o viziune comună.

Să fim solidari și să avem curaj!

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: