image
Sursa foto: AP

Maia Sandu: Ambasada Republicii Moldova din Israel NU va fi mutată de la Tel Aviv la Ierusalim

Ambasada Republicii Moldova din Israel nu va fi mutată de la Tel Aviv la Ierusalim. Precizările au fost făcute de premierul Maia Sandu.

Maia Sandu a menționat că la sediul Ministerului de externe nu a găsit nici un document care să ateste mutarea. „Nu există o asemenea decizie şi nu se mută ambasada”, a declarat premierul la TVR Moldova.

Amintim, că după învestirea Guvernului Sandu, deja fostul executiv condus de Pavel Filip a anunțat că a „decis” transferarea sediului Ambasadei Republicii Moldova din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Ministerul de Externe al Autorităţii Palestiniene a condamnat actul și l-a acuzat că pe Filip că „profită de incertitudinea politică din ţara sa pentru a obţine sprijin din partea Statelor Unite şi a Israelului”.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe israelian a anunțat că nu este sigur dacă decizia de mutare a sediului Ambasadei Republicii Moldova de la Tel Aviv la Ierusalim este în vigoare, pe fondul actualei crize constituţionale de la Chişinău.

Statutul Ierusalimului rămâne un punct sensibil în relaţiile dintre Israel şi Autoritatea Palestiniană. În 1967, Israelul a ocupat Ierusalimul de Est, pe care ulterior l-a anexat. Comunitatea internaţională nu a recunoscut anexarea. Partea palestiniană doreşte ca Ierusalimul de Est să fie capitala unui viitor stat palestinian independent, pe când Israelul consideră întregul oraş ca fiind capitala sa.

De-a lungul timpului, Israelul a încercat să convingă statele lumii să îşi mute ambasadele de la Tel Aviv la Ierusalim, dar până în prezent doar Statele Unite şi Guatemala şi-au mutat reprezentanţele diplomatice.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: