Breaking News

image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

FOTOREPORTAJ//Austria a oferit o donație sub formă de echipament de protecție salvatorilor din RM

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă al Ministerului Afacerilor Interne a primit un lot de echipament de protecţie din partea Republicii Austria şi a Uniunii Europene. Echipamentul parafarmaceutic este destinat salvatorilor şi pompierilor din R. Moldova, pentru consolidarea capacităţilor de prevenire a răspândirii pandemiei Covid-19.

La evenimentul de donație a participat șeful Delegației Uniunii Europene în R. Moldova, Peter Michalko, ambasadorul Republicii Austria în R. Moldova, Christine Freilinger, secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tatiana Molcean și reprezentantul Ministerului Afacerilor Interne, secretarul de stat Sergiu Golovaci.

Şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă(IGSU), general maior al serviciului de salvare Mihail Harabagiu, a exprimat mulţumiri donatorilor:

„Vreau să le mulţumesc prietenilor şi partenerilor nostri din Austria că au răspuns la apelul nostru de a ne acorda ajutorul necesar, Ministerului de Interne şi IGSU. Vreau să vă spun că IGSU s-a implicat din primele zile în combaterea Covid -19. În fiecare localitate unde a fost instituită carantina, angajaţii noştri au fost, sunt şi vor fi prezenţi pentru a acorda ajutorul necesar autorităţilor locale. O parte din angajaţii IGSU, cum ar fi paramedicii SMURD, alături de colegii din România, avem intervenţii comune la Cahul şi la Bălţi. Din numele meu personal, dar şi din numele întregului efectiv IGSU, aduc mulţumiri partenerilor şi prietenilor noştri din Austria, pentru acest suport acordat în aceste zile negre nu doar pentru R. Moldova, dar pentru toată lumea”, a spus Mihail Harabagiu.

Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Tatiana Molcean, a vorbit despre importanţa „simbolică” al acestui ajutor:

„Moldova a primit deja câteva donaţii pe filiera bilaterală. Dar aş vrea, anume astăzi, să subliniez importanţa simbolică a acestui lot, pentru că este prima donaţie prin intermediul mecanismului de protecţie civilă a UE pentru combaterea Covid-19. Pentru R. Moldova această asistenţă are o semnificaţie simbolică, pentru că demonstrează solidaritatea europeană, dar şi a parteneriatului strâns pe care R. Moldova îl are cu Austria”, a menţionat Molcean.

Ambasadorul R. Austria în R. Moldova, Excelenţa Sa Christine Freilinger, a spus că această donaţie se datorează relaţiilor bilaterale dintre cele două state:

„Sunt foarte mândră să stau acum în faţa dumneavoatră împreună cu donmul ambasador al UE la Chişinău, Peter Michalko, ca să oferim acest lot de asistenţă prin intermediul mecanismului de protecţie civilă. Acest lot de asistenţă a fost posibil datorită Ministerului de Interne al R. Austria”, a spus ambasadoarea Christine Freilinger, citând din scrisoarea semnată de către ministrul de interne al Austriei şi omologul său din R. Moldova, Pavel Voicu:

„Stimate domnule Voicu, această pandemie este de fapt o mare sfidare şi provocare pentru întreaga lume. În aceste timpuri, avem nevoie de o cooperare internaţională mai strânsă şi de solidaritate. Ne bucurăm că avem această ocazie să intensificăm relaţiile de cooperare cu R. Moldova, care pentru noi a fost mereu un partener de nădejde.

Ne bucură foarte mult că putem să venim cu această donaţie de asistenţă care include materiale de protecţie. Sper foarte mult ca să vă fie de ajutor toate aceste produse pe care le-am inclus în acest lot”, se adresează în scrisoare ministrul de interne al Austriei, către omologul său din R. Moldova.

Şeful Delegației Uniunii Europene în R. Moldova, Peter Michalko, a mulţumit Austriei pentru ajutorul acordat , spunând că acesta este un exemplu de cum lucrează în echipă ţările europene.

„Dragi prieteni, astăzi, aici, împreună avem ocazia de a mulţumi Austriei pentru această susţinere acordată R. Moldova, în aceste timpuri dificile. Noi toţi am fost loviţi de această pandemie. În acestă situaţie, Uniunea Europeană şi ţările ei membre, nu uită de prietenii lor din vecinătate şi îi susţine atât cu ajutoare, dar şi cu toate măsurile pentru a preveni răspândirea acestei pandemii, orientate spre viitor pentru cotracararea impactului asupra economiei şi domeniului social. Eu sunt foarte recunoscător Austriei că a adus acest lot de asistenţă, material de protecţie, cu ajutorul mecansimului european de protecţie civilă. Acesta este exemplul echipei europene, cum ea lucreazuă împreună. Instituţiile UE, ţările mebre, toţi europenii, familia europeană este aici şi ajută prietenilor noştri, oamenilor din R. Moldova”, a afirmat ambasadorul UE la Chişinău.

Potrivit donatorilor, suma echipamentului oferit este în valoare de 16 420 euro. R. Austria a susținut și anterior R. Moldova, pe timpul inundațiilor din 2008 și 2010, fiind printre primele state care a venit cu donații de echipament necesar pentru lichidarea consecințelor inundațiilor.

donațiedonație
donatiedonatie
donațiedonație
donatiedonatie
donatiedonatie
donatiedonatie

donatiedonatie
donatiedonatie
donatiedonatie

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: