image
Sursa foto: resonate.com

Alegerile din RM, în presa internațională; Ce scriu Euronews, France 24, Reuters, Washington Post, AFP și alte surse

Alegerile parlamentare din Republica Moldova sunt reflectate pe larg în presa internațională. Mai multe instituții prestigioase, precum Washington Post, Euronews, Reuters, France 24 și altele au scris despre scrutinul din țara noastră.

„Moldovenii votează pentru o nouă guvernare pe fondul discuțiilor despre proteste și otrăviri” - titrează Reuters.

„Campania electorală a fost marcată de controverse. Numai în ultimele zile, liderii ACUM au declarat că au fost otrăviți la indicația autorităților, acuzații pe care PD le-a respinsca fiind „ciudate”. Ministerul de Interne al Rusiei a anunțat o investigație privind liderul PD, Vladimir Plahotniuc, acuzându-l de implicare în crima organizată, determinând partidul lui Plahotniuc să acuze Moscova de amestec electoral”, comentează Reuters.

Washington Post scrie că sistemul mixt în baza căruia au loc alegerile din Moldova favorizează PD și PSRM

„Sistemul de votare a fost schimbat în ceea ce criticii spun că este un mijloc de a ajuta PD și PSRM să-și salveze influența. Liderul PD, Vladimir Plahotniuc, unul dintre cei mai bogați oameni din țară, este liderul de facto al țării. Alegătorii vor alege în mod direct 51 de parlamentari, în timp ce ceilalți 50 de parlamentari vor fi aleși prin intermediul listelor de partid, o metodă care favorizează cele două partide mai mari. Un alt factor de luat în considerare este că există până la un milion de alegători - aproape o treime din electorat - lucrează și locuiesc în străinătate, în principal în UE și în Rusia”, comentează publicația americană.

France 24 informează că „votul de duminică din Moldova se transformă într-o cursă tripartită între partidul socialist pro-rus al președintelui Igor Dodon, partidul de guvernământ aflat la guvernare și o alianță pro-europeană”.

„Liderii ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase, au acuzat conducerea PD de corupție și spun că au fost otrăviți. PD a negat acuzațiile”, comentează și AFP. Președinta PAS Maia Sandu, a declarat pentru The Associated Press că alegerile sunt „cele mai nedemocratice din istoria Moldovei”. „O bandă de hoți a capturat instituțiile statuluieste citată Maia Sandu.

Și Fox News a scris despre scrutinul din Republica Moldova. „Actuala alianță de guvernământ, condusă de PD, și-a pierdut sprijinul din cauza corupțieo agravante și scăderea nivelului de trai”, scrie site-ul televiziunii americane.

Euronews scrie că, în urma alegerilor, Moldova riscă să aibă un Parlament suspendabil, pentru că scandalurile de corupție și acuzațiile de intoxicare au afectat campania electorală. „Un sfert de cetățeni au părăsit țara. La Chișinău oamenii au expus încălțăminea celor dragi care au plecat”, se spune în reportajul Euronews.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: