image
Sursa foto: AP

În Grecia astăzi au loc alegeri parlamentare anticipate; Sondajele arată că premierul Alexis Tsipras va pierde puterea

Duminică la ora 7.00 (aceeaşi ca ora RM) în Grecia s-au deschis urnele pentru alegerile parlamentare anticipate, în urma cărora, potrivit sondajelor, premierul Alexis Tsipras va pierde puterea, transmit agenţiile de presă internaţionale, potrivit Agerpres.

Pe listele electorale sunt înscrişi 9.903.864 de cetăţeni. Urnele se vor închide la ora 19.00.

Potrivit Reuters, alegerile sunt în bună măsură o confruntare între doi lideri: Tsipras, în vârstă de 44 de ani, liderul partidului radical de stânga Syriza, şi conservatorul Kyriakos Mitsotakis, 51 de ani, reprezentantul partidului Noua Democraţie şi descendentul unei familii celebre de politicieni greci.

Tsipras a ajuns în fruntea guvernului de la Atena în 2015, promiţând că va pune capăt austerităţii la care Grecia a fost obligată de creditorii internaţionali, în urma crizei financiare declanşate în 2010. Alegătorii nu îi vor ierta promisiunile neîndeplinite şi măsurile fiscale nepopulare impuse de Uniunea Europeană, apreciază AFP. Şi acordul pe care l-a încheiat cu Republica Macedonia de Nord privind denumirea acestei ţări ex-iugoslave este nepopular în rândul grecilor, deşi a fost apreciat la Bruxelles.

Mitsotakis speră să calce pe urmele tatălui său, fostul prim-ministru Konstantinos Mitsotakis. Noua Democraţie este cotată în sondaje cu un avans de 10% în opţiunile alegătorilor, ceea ce i-ar asigura majoritatea absolută în parlament.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: