image
Sursa foto: agroexpert.md

Mii de fermieri, în pericol de faliment; „Magazinele să fie obligate ca 50% din totalul mărfurilor să fie produse autohtone”

Mii de fermieri riscă să intre în insolvență după ce toate piețele și-au sistat activitatea în legătură cu răspândirea virusului COVID-19.

În contextul situației epidemiologice provocate de răspândirea COVID-19, precum și în contextul stării de urgență în Republica Moldova, toate piețele unde producătorii agricoli mici își distribuiau produsele agricole și-au sistat activitatea. Totodată, mulți fermieri se plâng că întâmpină probleme la comercializarea legumelor și pomușoarelor de sezon, întrucât rețelele de ritailuri refuză primirea și expunerea producției de la agricultorii mici.

Despre aceasta vorbește vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, care îi cere premierului Ion Chicu să dispună urgent câteva măsuri pentru susținerea antreprenorilor miilor de fermieri care se află acum în pericol de insolvență.

În cadrul unui briefing, Slusari a propus următoarele trei măsuri de urgență:

- toate unitățile comerciale ce comercializează produse alimentare să fie obligate să comercializeze legume și pomușoare de sezon, precum ridichea, varza nouă, ceapa verde, căpșuni ect., cu asigurarea prezenței pe rafturi a mărfurilor autohtone în cota de cel puțin 50% din totalul sortimentului de produse de acest gen;

- să fie permis comerțul stradal în anumite perioade de timp, cu respectarea tuturor normelor sanitare de protecție antiepidemiologică, doar pentru producătorii în baza certificatelor de la primărie, ce atestă provenința producției.

- să fie permis comerțul cu legume și pomușoare de sezon la locul plantației, cu respectarea tuturor normelor sanitare de protecție antiepidemiologică.

Noutăţile partenerilor

comentarii: