image
Sursa foto: liga campionilor, sferturile de finală

Încep sferturile Champions League! Juventus - Real e capul de afiș, programul meciurilor

Liga Campionilor a ajuns în faza sferturilor de finală și revine în această săptămână, după pauza prilejuită de meciurile echipelor naționale. Cea mai așteptată întâlnire este cea dintre Juventus Torino și Real Madrid, finala din sezonul trecut și totodată un adevărat clasic al fotbalului european.

Programul turului sferturilor Champions League

Marți, 3 aprilie, ora 21:45

Juventus Torino - Real Madrid

FC Sevilla - Bayern Munchen

Miercuri, 4 aprilie, ora 21:45

FC Barcelona - AS Roma

Liverpool - Manchester City

Juventus - Real Madrid

Real Madrid a învins-o pe Juventus în două finale ale Ligii Campionilor. Prima dată, în 1998, când un gol al lui Predrag Mijatovic a readus cel mai important trofeu continental la Madrid după 32 de ani. A doua oară, în sezonul trecut, când echipa lui Zinedine Zidane s-a impus cu 4-1 la Cardiff.

În schimb, "Bătrâna Doamnă" a câştigat ultimele 4 duble eliminatorii. Dominaţia torinezilor a început în sezonul 1995/96, când echipa antrenată atunci de Marcello Lippi a revenit după 0-1 la Madrid şi a mers mai departe datorită succesului cu 2-0 de acasă, pentru ca apoi să cucerească trofeul, ultimul din istoria clubului.

Au urmat semifinala sezonului 2002/03, tranşată de Juve în favoarea sa cu scorul general de 4-3 (1-2 şi 3-1), şi dubla din optimile sezonului 2004/05, când italienii au mers mai departe printr-o victorie cu 2-0 în prelungiri pe teren propriu, după ce au pierdut meciul tur cu 1-0.

În fine, în semifinalele sezonului 2014/15, formaţia pregătită de Max Allegri s-a impus cu 2-1 pe teren propriu, apoi a remizat pe Santiago Bernabeu, scor 1-1, pentru a se califica în finala pierdută ulterior cu FC Barcelona (1-3).

Ultima oară când Real Madrid a eliminat-o pe Juventus s-a întâmplat în sezonul 1986/87 al Cupei Campionilor Europeni. În oprimile de finală, ambele şi-au câştigat partidele de acasă cu 1-0, dar spaniolii au mers mai departe în urma loviturilor de departajare.

Din punct de vedere cronologic, prima dublă eliminatorie dintre Real şi Juventus s-a disputat în sferturile CCE ale sezonului 1961/62, când madrilenii s-au calificat după rejucare.

Sevilla - Bayern

Duelul dintre FC Sevilla și Bayern Munchen este o premieră în cupele europene, dar nu singura din această fază a Ligii Campionilor. Sevilla a ajuns în sferturile Champions League după o pauză de 60 de ani, dar o statistică interesantă îi dă mari speranțe echipei antrenate de Vincenzo Montella: în ultimele 4 sezoane, Bayern a fost eliminată din Liga Campionilor de echipe din La Liga.

"În mod cert, când joci la un nivel atât de înalt în 3 competiții, așa cum este cazul nostru, îți consumi energia fizică și mentală, însă nu aș vrea o altă situație. Nu suntem chiar obișnuiți să jucăm la nivel ultra-înalt la 3 zile și ar trebui să fim. În fotbalul de top, mintea mișcă picioarele, obisite sau nu, iar în această privință stăm bine. Bayern adoră să păstreze mingea și marchează multe goluri, așa că noi trebuie să îi forțăm să pratice un alt fel de joc", a spus Vincenzo Montella, antrenorul de la Sevilla.

"În istoria sa, Bayern a jucat multe meciuri în fața unor audiențe numeroase, în toată lumea. Jucătorii mei nu vor fi speriați de atmosfera creată de fanii Sevillei. Va fi o experiență frumoasă pentru ambele echipe, pentru asta jucăm. Echipa mea nu va juca la egal, Bayern întotdeauna joacă pentru a câștiga. De altfel, uitați ce periculos a fost rezultatul de 0-0 pentru Manchester United", a spus și Jupp Heynckes, tehnicianul lui Bayern Munchen.

Liverpool - Manchester City

Adversare tradiționale în Premier League, Liverpool și Manchester City se află, de asemenea, la primul duel din istorie în competițiile europene. Cele două întâlniri din campionat din acest sezon au fost cu adevărat "nebune". În tur, echipa lui Guardiola s-a impus cu un drastic 5-0 pe Etihad Stadium.

Returul de pe Anfield Road a adus și mai multe goluri: Liverpool a câștigat cu 4-3 și i-a provocat liderului prima (și până acum singura) înfrângere din acest sezon în campionatul Angliei.

Barcelona - AS Roma

Întâlnirea dintre Barcelona și AS Roma îi trezește amintiri "de coșmar" vicecampioanei din Serie A TIM. În faza grupelor din sezonul 2015-2016, catalanii au câștigat cu 6-1. Mai mult, Barcelona este neînvinsă în ultimele 12 meciuri pe teren propriu contra echipelor din Italia.

Lionel Messi așteaptă și el cu sufletul la gură duelul cu AS Roma: din cele 100 de goluri înscrise de-a lungul carierei în Champions League, 12 dintre ele au venit împotriva adversarelor din Serie A TIM (în 19 meciuri).

Singurul motiv de optimism al romanilor este parcursul Barcelonei din ultimii ani. Dacă ar pierde această dublă, liderul din La Liga ar bifa a 4-a eliminare în faza sferturilor de finală în ultimele 5 sezoane.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: