image
Sursa foto: Reuters

Ministru de Externe: Europa este mai aproape de război decât în orice alt moment din ultimii 30 de ani

Europa este mai aproape de război decât în orice alt moment din ultimii 30 de ani, afirmă ministrul polonez de externe. Într-un discurs adresat ieri reprezentanţilor celor 57 de ţări membre ale OSCE, Rau a menţionat, fără a numi Rusia, tensiunile din Ucraina, Georgia, Armenia şi Republica Moldova, toate cu conflicte active sau îngheţate în care se presupune că este implicată şi Moscova.

„Pare că riscul unui război în regiunea OSCE este acum mai mare decât oricând în ultimii 30 de ani. De mai mult săptămâni, de confruntăm cu perspectiva unei escaladări militare majore în estul Europei”, a declarat Zbigniew Rau, ministrul polonez de externe.

Discuţiile dintre occidentali și Rusia, care au marcat această săptămână, nu au reuşit să reducă tensiunea de la frontierele Ucrainei. În context, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a reafirmat joi angajamentul Statelor Unite de a furniza „asistenţă defensivă” armatei ucrainene.

Într-o discuție la telefon cu omologul său ucrainean, Lloyd Austin s-a referit la „întărirea nejustificată a poziţiei militare ruse în Ucraina şi la frontierele acesteia”, scrie AFP cu trimitere la purtătorul de cuvânt al Pentagonului. Cei doi nu au discutat despre vreun armament anume. Washingtonul a oferit Ucrainei arme uşoare, nave de patrulare şi lansatoare de rachete antitanc „Javelin”, dar mulţi congresmeni ar dori ca administraţia Biden să facă mai mult.

Senatori americani au dezvăluit miercuri un nou proiect de sancţiuni, care să ofere ajutor financiar Kievului în cazul unei invazii ruse a Ucrainei. Legea numită "A apăra suveranitatea Ucrainei" mai prevede un ajutor militar suplimentar în valoare de 500 de milioane de dolari, pentru a face faţă unei invazii ruse, mai mult decât dublu faţă de ceea ce administraţia preşedintelui Joe Biden a oferit Kievului anul trecut. Potrivit Wall Street Journal, administraţia Biden are în vedere să furnizeze Kievului elicoptere destinate iniţial armatei afgane.

Occidentalii acuză Moscova că a desfăşurat în ultimele săptămâni circa 100.000 de soldaţi, tancuri şi artilerie la frontierele Ucrainei pentru a pregăti un atac împotriva acestei ţări, intenţie negată de autorităţile ruse.

Îngrijorați sunt și balticii. Preşedintele Estoniei a cerut o creştere a efectivelor NATO în această ţară, pe fondul creşterii pericolului unei agresiuni ruse asupra flancului estic al Alianţei. După discuţiile avute joi cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, la Bruxelles, şeful statului estonian Alar Karis a declarat pentru politico.eu că decizia preşedintelui rus Vladimir Putin de a desfăşura masiv trupe la frontiera cu Ucraina constituie un motiv de îngrijorare şi că NATO ar trebui să îşi consolideze cât mai rapid capacităţile defensive. Șeful statului estonian a confirmat că în martie va avea loc o vizită la nivel înalt în Ucraina şi a precizat că în prezent nu există planuri pentru a dialoga cu Putin.

Noutăţile partenerilor

comentarii: