image
Sursa foto: Facebook

Jurnaliști, disidenți și critici ai regimurilor politice autoritare, ținta phishing-ului pe Facebook

Facebook a anunțat că a eliminat din sistemul său un număr de șapte companii care întreprindeau activitate ilegală, în cadrul rețelei.

Facebook (compania deținută de Meta) le-a dat utilizatorilor săi o veste importantă, pe final de an. Acuzată, în trecut, de partajarea (intenționată sau nu) a informațiilor utilizatorilor săi, rețeaua de socializare pare să înceapă să ia în serios aspectele care țin securitatea datelor.

Respectivele companii vizate sunt bănuite că ar fi încercat să obțină informații confidențiale a cel puțin 50.000 de oameni, din întreaga lume. Astfel, mulți dintre utilizatorii Facebook au primit un mesaj în care erau atenționați în legătură cu acest aspect și sfătuiți să nu accepte cereri de prietenie din partea conturilor pe care nu le cunosc sau asupra cărora planează suspiciuni în ceea ce privește veridicitatea. Facebook este de părere că cele șapte companii ar fi creat mai multe conturi întocmai pentru a putea avea acces rapid la informațiile utilizatorilor, cele distribuite doar pentru prieteni.

„Mercenarii cibernetici susțin adesea că serviciile lor de supraveghere au fost menite să se concentreze pe urmărirea criminalilor și teroriștilor. Dar ancheta noastră și investigațiile similare au demonstrat că ținta este, de fapt, nediscriminatorie și include jurnalişti, dizidenți, critici ai regimurilor politice autoritare, familii ale figurilor opoziției și activiști pentru drepturile omului”, au declarat surse din interiorul Facebook.

Compania a adăugat că cei 50.000 de oameni vizați sunt rezidenții a 100 de țări, din întreaga lume. Mai mult, o parte dintre încercările ilegale ar fi avut ca sursă China, ceea ce întregește puzzle-ul.

Printre companiile vizate se află Cobwebs, Cognyte, Black Cube, Bluehawk CI, BelltroX și Cytrox, scrie site-ul Playtech.ro.

Într-o declarație, un reprezentant al Black Cube a s-a apărat, spunând: „Nu întreprindem niciun fel de phishing sau hacking și nu operăm în lumea cibernetică”. „Black Cube obține consiliere juridică în fiecare jurisdicție în care activează pentru a se asigura că toate activitățile agenților noștri sunt pe deplin conforme cu legile locale”, a mai spus acesta.

Noutăţile partenerilor

comentarii: