image
Sursa foto: jurnal.md

Rusia i-a întins Republicii Moldova o capcană; Contractul cu Gazprom conține prevederi geopolitice // EXPERȚI

Rusia i-a întins Republicii Moldova o capcană pentru următorii cinci ani prin semnarea contractului privind gazele naturale. Opinii în acest sens au fost exprimate în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

„Trebuie să căutăm problema mult mai profund, nu doar în calculele pe care le va prezenta Moldovagaz la ANRE. Mai profund în acest contract care se arăta greu de negociat, apoi subit a fost semnat. Republicii Moldova i s-a întins o capcană. Acest contract miroase foarte mult a geopolitică și a trasnistrizare. Moscova nu crede în lacrimi. Rusia a semnat subit un contract pe 5 ani. Nu vrea bani de la RM. A putut să câștige doar prevederi politice și geopolitice. De exemplu, a obținut clemență pentru sluga lor, Dodon, care poate umbla liber prin RM și nu i se pune cătușe. Gazoductul Iași-Chișinău a fost blocat. Vreau să văd cum mâine vor semna alte contracte, în momentul în care și-a pus ștreangul cu Rusia. Dacă cineva din actuala guvernare dansează cu Rusia, vor constata că de fapt dansează cu diavolul, adică cu Rusia”, a declarat fostul deputat Valeriu Munteanu.

„Am fost chiar martor cum se instala pe câmpuri acest gazoduct cu România. Era o mare bucurie, că totul va fi altfel. Unghenenii se întreabă ce va trece prin ea? Au fost făcute niște testări. Prevederile contractului nu le-am văzut. Interesant câtă transnistrizare este în acest contract. Am fi plătit 10-11 lei, dar atât timp cât acest contract nu este făcut public, RM lasă loc de speculații că în acest contract sunt prevederi care nu sunt în interesul țării. Dacă sursa era din România, costurile politice nu cred că ar fi fost incluse în contract. Amplasarea Armatei a 14-a în următorii cinci ar fi una din monedele de schimb. Plăcuțele transnistrene, la fel. Nu vreau să cad în speculații, dar atât timp când nu va fi publicat acest contract, vor exista aceste speculații”, a adăugat fostul polițist de frontieră Gheorhe Petic.

În opinia juristului Teo Cârnaț, demisia viceprim-ministrului pentru Reintegrare, Vladislav Kulminski, ar fi fost provocată anume de prevederile politice care au fost incluse în contract.

„Vedem că după semnarea acestui contract, Kulminski și-a dat demisia, ceea ce înseamnă că unele condiții incluse în contract nu erau pe placul său. Acest contract nu prevede care sunt obligațiile celor din Tiraspol. Dacă s-ar fi negociat un contract în interesul RM, în legătură cu faptul că Armata a 14-a staționează în stânga Nistrului 30 de ani, iar Rusia are interes să mențină în continuare acest status quo, încă o săptămână-două, dacă nu se acceptau condițiile, RM putea să obțină un preț de 300 de dolari, atât cât achită Germania sau 350 de dolari cât achit Ungaria. Dar Rusia avea nevoie de acest contract cât mai repede ca nu cumva să-și oprească activitatea Centrala de la Cuciurgan, pentru că de aici vin banii pentru susținerea separatismului”, a spus Teo Cârnaț.

Noutăţile partenerilor

comentarii: