image
Sursa foto: Mediafax.ro

Donald Tusk cere Parlamentului European să o numească pe Ursula von der Leyen la conducerea CE

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a cerut joi Parlamentului European să o numească pe Ursula von der Leyen în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene.

„Pentru prima dată, avem un echilibru de gen perfect în funcţiile principale. Europa nu doar vorbeşte despre femei, ci şi alege femei”, a declarat Donald Tusk, citat de mediafax.ro.

„Sper că acest lucru va inspira Parlamentul European în luarea deciziei”, a adăugat preşedintele Consiliului European.

Ursula von der Leyen, ministrul german al Apărării şi unul dintre liderii Uniunii Creştin-Democrate (CDU, centru-dreapta), a fost propusă marţi de Consiliul European pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene. Nominalizarea trebuie confirmată de Parlamentul European, unde ar putea apărea probleme, în contextul nemulţumirilor că nu a fost propus niciunul dintre liderii principalelor grupuri politice - Manfred Weber (Partidul Popular European, PPE, centru-dreapta) şi Frans Timmermans (Partidul Socialiştilor Europeni, PSE, centru-stânga).

În vârstă de 60 de ani, von der Leyen s-a născut la Bruxelles şi s-a mutat în Germania la vârsta de 13 ani. Von der Leyen este considerată drept o susţinătoare a aprofundării cooperării la nivel european şi timp de aproape 14 ani a condus diverse ministere în guvernele conduse de Angela Merkel, fiind la un moment dat luată în calcul drept o potenţială succesoare a lui Merkel.

În cazul în care pe 15 iulie va obţine aprobarea Parlamentului European, Ursula von der Leyen ar putea deveni prima femeie care ocupă funcţia de preşedinte al Comisiei Europene.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: