image
Sursa foto: JurnalTV.md

Radu Marian, despre criza gazelor: „Am moștenit o dependență de o singură sursă, nu putem influența prețul”

Deputatul PAS, Radu Marian, a declarat în cadrul emisiunii „Secretele Puterii”, de la Jurnal TV că guvernul nu poate influența direct prețul gazului. „Într-adevăr, prețul la gaze naturale s-a majorat extrem de mult în decembrie, era clar că o să fie un preț de achiziție mai mare decât în noiembrie. Al doilea lucru care trebuie menționat este faptul că ceea ce s-a schimbat estea acea condiție de plată în avans. Sunt niște lucruri pe care Guvernul actual nu le poate direct influența”, a spus deputatul.

De cealaltă parte, Valeriu Pașa, directorul comunității „WatchDog.md”, întreabă guvernarea dacă Moldovagaz a încercat să negocieze prevederile anterioare, știind că nu va avea bani în cont pentru a achita cheltuilele: „Totuși această clauză există în contract, ea nu era inexistentă, or conducerea Moldovagaz, având acest contract a anticipat, a încercat în cadrul negocierilor să solicite părții ruse Gazprom să revizuiască această clauză, ei erau conștienți de faptul că nu o să aibă bani pe conturile Moldovagaz pentru a achita cu jumătate de lună înainte, ei nici în decembrie și noiembrie nu l-ar fi avut, dacă nu ar fi fost intervenția Guvernului.Ce s-a întâmplat atunci?”

Referitor la nemulțumirile unor cetățeni în legătură cu facturile care conțin date eronate, Marian a declarat că Moldovagaz trebuie să vină cu anumite răspunsuri.

„Noi ne confruntăm cu o situație excepțională, noi am moștenit o dependență totală de o singură sursă, noi am intrat într-o criză energetică fără precedent, în care prețurile au luat-o razna și acum noi trebuie să rezolvăm această problemă și trebuie să găsim soluții pentru a ajuta cetățenii. Într-adevăr, prețul de achiziție a crescut, dar cetățenii plătesc în continuare același tarif, doar că există această deviere negativă. Acum trebuie să vedem de ce anumiți cetățeni au facturi mult mai ridicate decât se așteptau, trebuie să întrebăm și Moldovagaz, să întrebăm dacă au calculat aceste costuri și aceste facturi și să cerem și noi răspunsuri. (...) Este total injust să pui în cârca unui guvern sau unui ministu toate problemele și toate greșelile care s-au acumulat până acum”, spune deputatul PAS.

Întrebat dacă guvernarea știa despre scumpirile care urmează și dacă au căutat soluții pentru a evita majorarea tarifelor, deputatul PAS a menționat: „Știam că situația se complică, pentru că vedeam prețurile din decembrie pe piața națională, de atunci se discută aceste lucruri. De atunci se comunică, inclusiv cu Moldovagaz pentru a găsi soluții. În mod normal Moldovagaz trebuie să găsească acea soluție comercială”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: