image
Sursa foto: gov.md

Problema copiilor în situații de risc, discutată de grupurile pentru probleme sociale de la Chișinău și Tiraspol

O nouă ședință a grupurilor de lucru pentru probleme sociale și ajutor umanitar, coordonată din partea Chișinăului de Vasile Cușca, secretar de stat din cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale a avut loc în format online, după o pauză de un an și nouă luni.

Reprezentanții Chișinăului și Tiraspolului au discutat cazurile copiilor aflați în situații de risc și identificați fără de ocrotire părintească și necesitatea mobilizării eforturilor în vederea asigurării măsurilor de protecție necesare, asigurării întoarcerii acestora la locul de trai permanent, (re)integrării în familia biologică sau în familia extinsă sau instituirii tutelei şi curatelei asupra minorilor din partea autorităților împuternicite în acest sens.

În context, partea moldovenească a abordat un caz de rezonanță în privința unor copii minori care au fost identificați în regiunea transnistreana și care neîntârziat necesită a fi recuperați de către mama biologică a acestora, fiind solicitată implicarea și interacțiunea operativă întru soluționarea pozitivă a acestui caz.

Experții de la Chișinău au atras atenția și asupra dificultăților întâmpinate în privința salariaților cu domiciliu în raioanele de est ale țării și care activează la angajatorii din partea dreaptă a Nistrului, dar care nu sunt luați la evidență ca persoane asigurate sau nu dețin acte de identitate emise de către autoritățile competente ale Republicii Moldova.

La fel, partea moldovenească a evidențiat aspecte din activitatea subdiviziunilor teritoriale de asigurări sociale ale Republicii Moldova care prestează servicii de asistență locuitorilor din unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului și mun. Bender, inclusiv prin acordarea indemnizațiilor adresate familiilor cu copii.

Data desfășurării următoarei ședințe a grupurilor de lucru pentru probleme sociale și ajutor umanitar va fi stabilită în regim de lucru.

Noutăţile partenerilor

comentarii: