image
Sursa foto: jurnal.md

Parlamentul a votat: Marina Tauber, lipsită din nou de imunitate parlamentară

UPDATE 14:50 // Parlamentul a dat curs și celui de-al treilea demers al procurorului general interimar, Ion Munteanu, prin care s-a solicitat ridicarea imunității parlamentare a Marinei Tauber în vederea arestării și trimiterii cauzei penale în instanța de judecată.

UPDATE 13:22 // În a treia cerere, Marina Tauber este acuzată că în calitate de vicepreședinte al Partidului „Șor”, în interesele formațiunii politice, a acceptat cu bună știință finanțarea partidului politic din partea grupului criminal organizat condus de Ilan Șor în sumă totală de circa 200 milioane lei.

UPDATE 13:18 // Parlamentul a dat curs și celui de-al doilea demers al procurorului general interimar.

UPDATE 12:52 // În al doilea demers al PG, Marina Tauber este învinuită de acceptarea cu bună știință a finanțării unui concurent electoral din partea unui grup criminal organizat în formă prelungită.

UPDATE 12:43 // Parlamentul a aprobat proiectul de hotătâre privind prima solicitarea depusă de PG privind încuviințarea ridicării imunității parlamentare Marinei Tauber în vederea reținerii, arestării și trimiterii în judecată. „Pentru” au votat 59 de deputați. Deputații BCS nu au susținut demersul PG.

UPDATE 12:26 // A început sesiunea de întrebări din partea deputaților. Deputata BCS Diana Caraman învinuiește PG că „demonstrativ” examinează donațiile pentru alte partide, dar le ignoră pe cele ale partidului de guvernare. „E principial să inițiați dosare doar în privința partidelor de opoziție?” a întrebat Caraman. „PG va învestiga orice faptă care reprezentă o bănuială rezonabilă privind săvârșirea infracțiunii”, a răspuns procurorul general interimar, Ion Munteanu.

UPDATE 12:10 // Marina Tauber este învinuită că, în înțelegere cu trezorierul Partidului Șor, a recepționat de la grupul criminal organizat controlat de Ilan Șor a recepționat 9,7 milioane de lei. S-ar fi întâmplat în campania electorală pentru alegerile locale pentru funcția de primar al municipiului Bălți din noiembrie 2021.

Din suma de 9,7 milioane de lei, peste 740 de mii de lei a fost introdusă fals în formularele de donație din numele a 104 persoane fizice care în realitate nu au donat această sumă.

Procurorul general interimar, Ion Munteanu, prezintă la această oră în plenul Parlamentului solicitările privind ridicarea imunității parlamentare a deputatei Partidului Șor, Marina Tauber.

Au fost prezentate trei demersuri prin care se solicită încuviințarea ridicării imunității parlamentare Marinei Tauber în vederea reținerii, arestării și trimiterii în judecată penală pe cauza acceptării cu bună știință a finanțării partidului politic și a concurentului electoral de un grup criminal organizat în perioada 2021-2023, dar și falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniilor electorale în perioada alegerilor locale pentru funcția de primar al municipiului Bălți din noiembrie 2021.

Ședința are loc în lipsa Marinei Tauber. Aceasta nu a prezentat vreo cerere prin care să-și justifice absența. Totodată, potrivit speakerului Igor Grosu, și avocații deputatei au fost înștiințați.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: