image
Sursa foto: Jurnal.md

Ne așteaptă o nouă scumpire a gazului? Expert economic: „Din nefericire pentru noi, tariful va fi majorat încă o dată”

Prețul gazelor naturale achiziționate de Moldovagaz de la Gazprom a crescut cu aproximativ 200 de dolari în luna ianuarie, ceea ce înseamnă că tariful plătit de consumatorul final va fi majorat din nou, consideră expertul economic Veaceslav Ioniță.

„Noi anul trecut am avut cea mai mare inflație din ultimii vreo 20 de ani. Din păcate, acest fenomen va marca și prima jumătate din 2022. Prețurile au crescut în toate domeniile, în special în cel energetic. Acum avem un preț la gaz cu 200 de dolari mai mare, ceea ce înseamnă, din nefericire pentru noi, că va trebui să fie majorat prețul încă o dată. Tariful pe care îl avem în prezent e calculat la 430 de dolari. Până în martie-aprilie nu cred că este posibilă o scădere a prețului de import. Asta înseamnă că Moldovagaz are toate drepturile legale să se adreseze la ANRE privind majorarea prețului la gaz”, a declarat Ioniță în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

Precizăm că Moldovagaz a confirmat că prețul de achiziție al gazului din Rusia a crescut cu aproximativ 200 de dolari, în luna ianuarie, față de cel calculat la finele lunii octombrie, când a fost semnat contractul cu Gazprom.

Potrivit companiei, creșterea prețului de import al gazului, în comparație cu noiembrie și decembrie, a fost cauzată de creșterea continuă a cotațiilor la bursele europene de gaze, precum și a costului coșului de produse petroliere. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spânu, a anunțat că va susține mâine o conferință de presă referitor la piața gazelor naturale în Republica Moldova.

Noutăţile partenerilor

comentarii: