Inițial presa rusă, care făcea trimitere la surse, a scris că Gurbangulî Berdîmuhamedov, al doilea preşedinte al Turkmenistanului post-sovietic, ar fi murit în timp ce se afla în concediu. Canalul de YouTube „Turkmenistanul liber“ transmitea că Berdîmuhamedov a decedat din cauza unei insuficienţe renale acute.

Informaţia nu a fost confirmată oficial de nimeni, dar surse din serviciile secrete şi mediile de afaceri o prezintă drept veridică.

„Când am întrebat dacă este adevărat, au răspuns că există oameni informaţi din serviciile speciale care transmit că aşa e, că s-a întâmplat după ce a intrat în concediu»“, spune Aslan Rubaev, directorul Centrului de monitorizare a problemelor eurasiatice, citat de postul de radio „Govorit Moskva“. Rubaev se referă la oameni de afaceri de la Aşgabat.

La scurt timp, ambasada Turkmenistanului în Rusia a infirmat aceste informații.

Presa rusă mai scrie că Berdîmuhamedov nu a fost văzut de pe data de 5 iulie.

Iar cu puțin timp în urmă, lenta.ru a scris, iarăși cu trimitere la surse, că, de fapt, președintele Turkmenistanului se află în Germania, acolo unde este internată mama sa bolnavă.

Sosit la putere în decembrie 2006, Gurbangulî Berdîmuhamedov s-a remarcat pentru felul în care şi-a construit cultul personalităţii. Şi-a atribuit titulatura de „Arkadag („Patron protector“) şi şi-a făcut o imagine de om priceput la toate, participând la curse de cai, scriind poezii, interpretând cântece naţionale şi demarând proiecte faraonice etc. În 2017, el şi-a atribuit, pentru a doua oară, titlul de „Erou al Turkmenistanului“. Mai multe ONG-uri internaţionale, între care Human Rights Watch, afirmă că el a instaurat un regim dictatorial. Fiul său Serdar, născut în 1981, este considerat drept un potenţial succesor. Serdar Berdîmuhamedov este parlamentar şi viceguvernatorul provinciei Ahal. Turkmenistanul, o fostă republică sovietică din Asia Centrală, este una dintre cele mai izolate ţări din lume, având accesul la internet şi la presă drastic controlat.