image
Sursa foto: jurnal.md

Misiunea OSCE în Moldova a identificat 12 posturi suplimentare în Zona de Securitate; Tiraspolul refuză eliminarea lor

Misiunea OSCE în Moldova care pe parcursul lunii august a monitorizat situația în Zona de Securitate, a notificat Biroul politici de reintegrare despre prezența a 12 posturi suplimentare în Zona de Securitate.

Potrivit unui comunicat emis de Biroul politici de reintegrare, poziția neconstructivă și deviată de la documentele operațiunii de pacificare s-a atestat și în cadrul unei ședințe care a avut loc la 8 septembrie curent a grupului de lucru creat pentru examinarea problemei privind posturile existente în Zona de Securitate.

Actualmente discuțiile asupra problemei postului „Zahorna-Copanca” sunt în impas, după ce partea transnistreană a refuzat să prezinte informații clare pentru elucidarea circumstanțelor instalării abuzive a acestui post.

Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control anunță că va continua să promoveze cu intransigență identificarea soluțiilor care vor demasca acțiunile abuzive ale structurilor transnistrene de instalare a barierelor în calea liberei circulații și vor determina eliminarea acestora, aducând situația în Zona de Securitate în corespundere cu prevederile Acordului moldo-rus din 21 iulie 1992.

La ședința Comisiei Unificate de Control din 10 septembrie curent urma să fie trecută în revistă evoluția situației în Zona de Securitate pe parcursul ultimelor 6 săptămâni, dar și alte probleme de actualitate.

Însă, discuțiile lungi asupra ordinii de zi nu au condus la aprobarea acesteia, deoarece partea transnistreană a blocat includerea problemei ce privește efectuarea unei analize complexe a situației actuale în Zona de Securitate ca urmare a apariției posturilor „grănicerești” începând cu 1 mai 2019.

Mai mult, încercând să profite de absența copreședintelui din partea Federației Ruse care, după cum s-a anunțat, este plecat într-o deplasare de serviciu, delegația Tiraspolului a încercat să intervină în formularea chestiunii agreate anterior și incluse deja pe agendă vizând examinarea și aprecierea activității Comandamentului Militar Întrunit de la 12 martie curent până în prezent.

Astfel, în lipsa unei ordini de zi aprobate, ședința Comisiei Unificate de Control nu a fost deschisă, iar dezbaterile urmează să fie reluate la 17 septembrie.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: