„Acest mecanism de concurs urma să fie instituit astfel ca să demonstreze imparțialitatea. Atunci când majoritatea parlamentară numește în funcții de conducere a instituțiilor autonome, nu este serios să vorbești despre independență”, a menționat deputatul PLDM, Iurie Țap.

Tot la solicitarea liberal-democraților, noua conducere a ANRE s-a referit la intermediarii din schema de procurare a energiei electrice.

„Domnule Carpov, cel mai probabil veți fi votat în funcția de director al ANRE. Cum priviți existența intermediarului la importul de energie electrică?, a întrebat deputatul PLDM, Grigore Cobzac.

„Opinia mea este una clar negativă. Existența unor intermediari influențează prețurile pentru consumatori. Trebuie să pledăm ca prețurile să fie unele corecte. În calitate de viitor director la ANRE voi depune eforturi ca numărul intermediarilor să fie redus la minim sau să nu existe acolo unde nu este cazul”, a spus Carpov.

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, a criticat promovarea în funcția de director la ANRE a fostului ministru al Economiei, Octavian Calmâc.

„Și pe vremea noastră și acum ați fost în diferite posturi. Pe toate le-ai prăvălit. De ce umblați cu desaga asta de oameni? Pentru care merite că nu înțeleg nimic”, a spus Voronin.

„Am o activitate din 1996 la Ministerul Economiei. Am ocupat diverse funcții când au fost unele din cele mai mari înregistrări economice. În rest, experții se vor expune despre aportul fiecăruia”, s-a apărat Calmâc.

Potrivit Legii cu privire la energetică, Agenţia Națională pentru Reglementare în Energetică este condusă de un Consiliu de administraţie format din cinci directori. Membrii Consiliului de administrație al ANRE sunt numiți prin hotărâre Parlament pentru un mandat de șase ani.