image
Sursa foto: partidulsor

IGP reacționează: Politicienii și reprezentanții APL-urilor care au organizat un protest la Orhei vor fi trași la răspundere

Organizatorii protestului de la Orhei de ieri, 5 iulie au încălcat abuziv legea, menționează Inspectoratul General de Poliție.

Unii politicieni și reprezentanți ai administrației publice locale, dar și unii agenți economici din r. Orhei încalcă abuziv legea, instigă cetățenii la nerespectarea măsurilor de protecție, chemând oamenii la încălcarea normelor de profilaxie și supun riscului viața și sănătatea oamenilor”, menționează Inspectoratul General al Poliției, într-un comunicat de presă.

Chiar dacă Hotărârea nr.17/2020, pct.5 a Comisiei Naționale admite posibilitatea întrunirilor de maxim 50 de persoane, cu respectarea tuturor măsurilor de protecție anti - Covid și completarea fișei epidemiologice, ieri, peste 150 de participați la o acțiune de protest organizată la Orhei au fost supuși riscului de infectare”, se menționează în comunicatukl IGP.

Poliția anunță că documentează toate acțiunile prin care au fost admise încălcări ale restricțiilor stabilite de cadrul normativ, iar persoanele responsabile/organizatorii vor fi atrași la răspundere în modul stabilit de lege.

La fel IGP anunță că activitățile centrului de agrement – parcul de distracție „Orhei Land” nu au fost reluate și acest lucru nu se va întâmpla până când nu va fi luată o decizie de CNESP. La moment este permis accesul cetățenilor la plimbări în aer liber și alte activități care le permit păstrarea distanței sociale, dar rămâne sistată activitatea utilajelor de distracții (tobogan, carusel, etc.), care nu oferă păstrarea unei distanțe sociale, fapt care supune copiii riscului de infectare.

Exemplul adus societății, în care reprezentanții politici fac comparație între parcurile de distracții și cele publice, este unul absolut nepotrivit. Menționăm că în cele publice toate utilajele pentru distracții, care presupun aglomerații, nu funcționează în această perioadă, iar Poliția monitorizează aceste locații în permanență. La această oră, niciun parc de distracții din țară nu își desfășoară activitatea”, se menționează în comunicat.

Poliția solicită cetățenilor să respecte măsurile impuse de Hotărârile Comisiei Naționale, iar administrațiilor publice locale și agenților economici, să se conformeze restricțiilor stabilite de autorități și să colaboreze cu organele de drept în interesul securității cetățenilor.

Potrivit Hotărârii nr.17 din 23 iunie curent este interzisă aflarea în locurile publice (păduri, parcuri, alei, plaje etc.), în grupuri mai mari de 3 persoane, precum și aflarea persoanelor pe terenuri de joacă, terenuri sportive și zone de agrement. Totodată, toate deciziile Comisiilor de sănătate publică la nivel local derivă din cele luate de CNESP și este obligatoriu să fie în concordanță.

Amintim că săptămâna trecută mai mulți locuitori din Orhei în frunte cu deputatat Marina Tauber au protestat astăzi împotriva deciziei Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică de a interzice activitatea zonelor de agrement și a parcurilor de distracție.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: