image
Sursa foto: gov.md

Maia Sandu, despre legea privind PG: Oamenii vor reformă reală, așteaptă acțiuni dure și noi am livrat prima porție

Votarea în două lecturi a modificărilor la Legea Procuraturii, în formula propusă de Guvern, este un pas enorm, care demonstrează că actuala guvernare are curaj, argumente și motivație să demonteze sistemul construit de Plahotniuc în justiție. Este declarația premierului Maia Sandu.

„Momentul în care vom putea răsufla cu ușurare și speranță că Moldova are un Procuror General demn și integru încă e departe. Dar azi s-a făcut un pas enorm! Votarea în două lecturi a modificărilor la Legea Procuraturii, în formula propusă de Guvern, demonstrează că avem curaj, argumente și motivație să demontăm, cărămidă cu cărămidă, sistemul construit de Plahotniuc în justiție. Concursul CSP a fost oprit. Oamenii vor reformă reală, ei așteaptă de la noi acțiuni dure și azi am livrat prima porție”, a declarat Maia Sandu.

„Vor mai urma. Moldova are nevoie în aceste momente de oameni curajoși. Oameni care să lupte de partea poporului contra hoțiilor și schemelor”, a mai spus premierul.

Șefa Guvernului a ținut să vină cu un apel către potențialii candidați la funcția de Procuror General.

„Noi am construit podul pentru un procuror reformator, curajos și integru. Dar acesta trebuie trecut de oameni cu verticalitate din domeniul justiției. Vă rog să aplicați la această funcție”, a mai spus Maia Sandu.

Precizăm că, potrivit proiectului, Procurorul General al Republicii Moldova va fi numit de către Președintele țării, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor din rândul candidaților propuși de către o Comisie de concurs.

Comisia de concurs va fi formată din ministrul justiției, doi foști procurori sau judecători cu cel puțin 10 ani de experiență în funcția de procuror sau judecător (câte un judecător și un procuror), un reprezentant al societății civile și un psiholog, selectați de ministrul justiției. Membrii Comisiei trebuie să se bucure de o reputație profesională ireproșabilă.

Până în prezent, procurorul general era ales prin concurs de CSP și propus șefului statului spre aprobare.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: