image
Sursa foto: trm.md

PAS vrea revenirea „Teleradio-Moldova” sub control parlamentar; BECS: „Vor să o transforme în unealta guvernării”

Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate au elaborat un proiect de lege privind modificarea Codului serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova, care prevede revenirea companiei publice „Teleradio-Moldova” sub control parlamentar.

Principalele prevederi țin de instituirea unui mecanism de control parlamentar și revizuirea mecanismului de constituire a componenței Consiliului de supraveghere al furnizorului public național de servicii media și a numărului de membri.

„De menționat că la decizia guvernării din 2018, Compania „Teleradio-Moldova” a fost scoasă de sub control parlamentar și a fost plasată în subordinea Consiliului Audiovizualului, ceea ce, de fapt, reprezintă un non-sens, atât timp cât Consiliul Audiovizualului exercită, în condiții de egalitate, controlul asupra modului în care TOȚI furnizorii de servicii media își îndeplinesc obligațiile asumate conform Codului serviciilor media audiovizuale”, a precizat deputata PAS Marcela Adam.

Cât despre revizuirea mecanismului de constituire a componenței Consiliului de supraveghere al furnizorului public național de servicii media și a numărului de membri, PAS susține că aceasta va institui „o claritate și o reprezentare proporțională” în procesul de desemnare a candidaților la funcția de membru în acest consiliu.

De cealaltă parte, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor critică proiectul și susțin că PAS intenționează să subordoneze politic audiovizualul, în special, „Teleradio Moldova”, și să o transforme în „unealtă a guvernării”. Despre aceasta a vorbit astăzi în cadrul unui briefing, Adela Răileanu, deputat BCS, vicepreşedintele Comisiei cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media.

„PAS, fără discuții publice, fără expertiza Consiliului Europei, fără a apela la experiența instituțiilor similare din alte țări, își dorește subordonarea audiovizualului controlului parlamentar. De fapt, să revină la vechea formulă de instituție de stat. Actuala guvernare modifică legea astfel ca să poată demite componența actuală a Consiliului Audiovizualului, astfel se va transforma în unealtă a guvernării și va face legea așa cum îi va cere PAS”, a declarat Adela Răileanu.

Deputatul a atenționat organismele internaționale, ONG-urile de specialitate și misiunile diplomatice că proiectul de modificare a Codului vine să elimine total independența CA și a Consiliului de Supraveghere al Companiei „Teleradio-Moldova”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: