image
Sursa foto: foto simbol

Sondaj: Peste 80% dintre elevii, părinții și profesorii chestionați ar susține introducerea uniformei școlare

Peste 80 la sută din respondenții unui sondaj susțin introducerea uniformelor școlare în instituțiile de învățământ, în timp ce aproape 19% sunt contra. Cel puțin așa arată rezultatele unui chestionar realizat de Ministerul Educației.

Sondajul s-a desfășura în perioada 17 aprilie – 02 mai, iar la el au participat în total 292.693 de elevi, cadre didactice și părinți.

Dintre aceștia 81,39%, ceea ce constituie 238.223 de respondenți susțin inițiativa introducerii uniformei, în timp ce 18,61%, adică 54.470 de respondenți cred că elevii nu ar trebui să poarte uniformă școlară.

Pentru 78,4% dintre respondenți uniforma este un semn distinctiv al școlii, care îl face pe elev să se simtă egal și disciplinat, în timp ce 16,8 % consideră că uniforma școlară îl face pe elev să se simtă depersonalizat și lipsit de identitate.

Întrebați cum ar trebui să fie designul uniformei școlare, 37,2% dintre respondenți, consideră ca ar trebui să fie unic la nivel de instituție, în timp ce 32,7% consideră că ar trebui să fie unic la nivel de țară.

Amintim că un studiu realizat anterior de Expert-Grup arată că în urma introducerii uniformelor școlare cei mai afectați vor fi familiile cu venituri mici. Potrivit acestuia, adoptarea unei uniforme clasice stricte în școli ar putea deveni o mare problemă chiar și pentru o familie cu venituri medii, cu 2-3 copii. Odată ce uniformele disponibile în vânzare diferă mult ca preț și calitate, va apărea un efect invers celui scontat: familiile cu venituri mari vor avea uniforme mai scumpe și mai frumoase, iar copiii din familii cu venituri medii și modeste vor avea o garderoba limitată și cu aspect mai puțin reușit. Experții consideră că educația este obligatorie și gratuită, astfel frecventarea unei școli nu trebuie să creeze cheltuieli pentru părinți.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: