Sondajul s-a desfășura în perioada 17 aprilie – 02 mai, iar la el au participat în total 292.693 de elevi, cadre didactice și părinți.

Dintre aceștia 81,39%, ceea ce constituie 238.223 de respondenți susțin inițiativa introducerii uniformei, în timp ce 18,61%, adică 54.470 de respondenți cred că elevii nu ar trebui să poarte uniformă școlară.

Pentru 78,4% dintre respondenți uniforma este un semn distinctiv al școlii, care îl face pe elev să se simtă egal și disciplinat, în timp ce 16,8 % consideră că uniforma școlară îl face pe elev să se simtă depersonalizat și lipsit de identitate.

Întrebați cum ar trebui să fie designul uniformei școlare, 37,2% dintre respondenți, consideră ca ar trebui să fie unic la nivel de instituție, în timp ce 32,7% consideră că ar trebui să fie unic la nivel de țară.

Amintim că un studiu realizat anterior de Expert-Grup arată că în urma introducerii uniformelor școlare cei mai afectați vor fi familiile cu venituri mici. Potrivit acestuia, adoptarea unei uniforme clasice stricte în școli ar putea deveni o mare problemă chiar și pentru o familie cu venituri medii, cu 2-3 copii. Odată ce uniformele disponibile în vânzare diferă mult ca preț și calitate, va apărea un efect invers celui scontat: familiile cu venituri mari vor avea uniforme mai scumpe și mai frumoase, iar copiii din familii cu venituri medii și modeste vor avea o garderoba limitată și cu aspect mai puțin reușit. Experții consideră că educația este obligatorie și gratuită, astfel frecventarea unei școli nu trebuie să creeze cheltuieli pentru părinți.