„Trebuie să înțelegeți că Vlad Plahotniuc formal a plecat și chiar a demisionat din fruntea Partidului Democrat, dar în realitate el nicăieri n-a plecat. Puterea judecătorească în toate componentele sale, sistemul judiciar și judecătoresc este controlat. Trebuie să faci reorganizarea sistemului judecătoresc, să schimbi Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii, să schimbi Legea cu privire la Procuratura Generală, să vezi ce faci cu CNA-ul (eu l-aș lichida și aș crea o altă instituție de la zero, cu oameni integri). Și ca să faci toate aceste lucruri, trebuie să schimbi legile care să-ți permită să faci restructurarea, după care trebuie să treci printr-o sită de evaluare a integrității și profesionalismului toți judecătorii, toți procurorii, toți ofițerii de urmărire penală. Ministerul Justiției trebuie să elaboreze conceptul respectivei reforme, ajustărilor necesare legislative, împreună cu Parlamentul, cu comisiile de profil și să se purceadă la implementare. Și pentru asta este nevoie de un mare profesionalism și un mare grad de integritate și curaj”, a declarat Gligor, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Expertul în politici publice a mai punctat că, pe plan internațional, nu a mai existat atâta optimism și interes pentru Republica Moldova.

„Există o mare deschidere, o șansă unică, un scenariu care a devenit realitate, fără ca să creadă prea multă lume în el. Eu văd foarte multă lume astăzi care se aventurează în tot felul de calificative, care nu existau în spațiul public de frică și de lipsă de integritate, dar care astăzi cumva sunt în vizor și beneficiază de schimbarea care s-a produs. Nu am nicio problemă cu asta, noi avem deja în societatea noastră civilă care stau cu ochii pe toți, toți actorii politici și, credeți-mă, acei oameni dacă au avut curajul să-și asume riscurile în fața lui Vlad Plahotniuc și sistemului lui, ei au să aibă curajul să spună lucrurilor pe nume oricui, oricărei guvernări, oricărui prim-ministru, oricărui ministru, oricărui deputat, oricărui procuror general ș.a.m.d. Dar, în același timp, asta nu ne salvează prea mult, noi avem foarte puțin timp și acest Guvern trebuie să demonstreze capacitate profesională, curaj și viziune”, a punctat Ștefan Gligor.