image
Sursa foto: jurnal.md

Urmele PD-iștilor în jaful bancar

PD-iștii au lăsat urme în rulajele bancare ale firmelor implicate în jaful secolului. Aproape 300 de mii de euro din „miliardul” furat din BEM, Banca Socială și Unibank au ajuns la un offshore din Belize, care are conexiuni cu deputatul Partidului Democrat Vladimir Andronachi. Totodată, o firmă fondată de către o persoană din anturajul lui Vladimir Plahotniuc l-a creditat pe Ilan Șor în prima etapă a jafului bancar - preluarea controlului asupra Unibank. În ediția de astăzi prezentăm noi descoperiri din rulajele bancare ale companiilor implicate în furtul din banca statului.

Printre participanții la ospățul „miliardului” se numără Webwest Alliance LTD, un offshore din Belize, o țară mică situată pe coasta de est a Americii Centrale, în Marea Caraibelor. Offshorul ar fi acum inactiv. Este vorba despre o companie anonimă înregistrată în unul dintre cele mai opace paradisuri fiscale din lume. Informația care poate fi colectată în spațiul online despre acest offshore este că în anii 2014 și 2015 a importat zeci de loturi de cărbune, din Rusia în Turcia. Dar și că este înregistrat pe o adresă din Belize, care figurează în renumita investigație jurnalistică Panama Papers. Webwest Alliance a primit pe 15 noiembrie 2013, 287 de mii de euro de la un offshor scoțian implicat în spălarea banilor furați din bănci - Frances Trading LP.

Aceeași companie a fost implicată în transferuri către Vladimir Filat, pentru care fostul premier a și fost condamnat. Fostul bancher Ilan Șor a recunoscut că Frances Trading îi aparține. Înainte să ajungă pe contul Webwest Alliance cele aproape 300 de mii de euro au mai trecut prin conturile offshorurilor Branch Marketing LTD și Divison Top LLP. Și acestea au fost recunoscute de către Șor drept ale sale. Banii au provenit dintr-un credit în valoare de trei milioane de euro acordat de Unibank pe 15 noiembrie 2013 companiei din grupul Șor - Moldclassica International SRL. Suma defalcată pentru Webwest Alliance constituie aproape 10 la sută din împrumutul obținut de Moldclassica în acea zi. Că Ilan Șor controla SRL-ul care a scos banii din bancă se știe. Au spus-o detectivii financiari de la Kroll și a recunoscut-o și condamnatul, chiar dacă, oficial, el nu include Moldclassica în lista proprietăților sale în declarațiile de avere. Însă beneficiarul celor aproximativ 10 procente din acest împrumut rămâne ascuns după paravanul oferit de paradisul fiscal Belize.

Totuși, unele date pot fi colectate în registrul persoanelor juridice din Republica Moldova. Asta pentru că firma anonimă străină a figurat în perioade diferite în calitate de fondator la două SRL-uri moldovenești. Astăzi, acestea se numesc Universal Proiect și Hidroenergie-Cons. În istoricul SRL-urilor se conțin mai multe coincidențe, care leagă offshorul Webwest Alliace de deputatul PD, Vladimir Andronachi. Le vom delimita pe două dintre ele, cele mai elocvente. Potrivit unor informații obținute de la Agenția Servicii Publice, Webwest Alliance din Belize a fondat în 2013 SRL-ul moldovenesc Dream Auto, administrat de Carolina Andriuță. La acest nume vom mai reveni. În 2015, firma și-a schimbat denumirea și proprietarul. A devenit Hidroenergie-Cons, avându-l drept asociat unic pe Fiodor Vasilicov. Aceasta este prima coincidență. Fiodor Vasilcov e socrul deputatului PD-ist, Vladimir Andronachi. L-am contactat pentru a-l întreba dacă știe cui aparține offshorul Webwest, de la care a preluat afacerea Hidroenergie-Cons. Omul, însă, a refuzat să vorbească.

A doua companie moldovenească, în care a figurat ca fondator Webwest Alliance, offshorul din Belize, care a beneficiat de cele aproape 300 de mii de euro din așa-numitul „miliard”, a avut cândva denumirea Divers-auto. În prezent - Universal Proiect. La etapa fondării sale, în 2006, acest SRL avea un singur proprietar - Anatolie Blonschi. Aceasta este a doua coincidență. Anatolie Blonschi participă atât în afacerile familiei deputatului Andronachi, cât și la evenimente private organizate de acesta. De exemplu, Blonschi este administrator într-o altă afacere înscrisă în prezent pe numele lui Fiodor Vasilicov, socrul deputatului Andronachi - SRL-ul Individual Auto. Totodată, el petrece vacanțe împreună cu familia legislatorului, realitate care rezultă din fotografii postate pe internet de soția lui Andronachi.

Mai mult, Blonschi este prezent și în fotografii în care pe lângă el și Andronachi apar fiduciarii ciprioți de serviciile cărora beneficiază oligarhul de la șefia PD Vladimir Plahotniuc. Este vorba despre Christos și Rodoula Konstantinou, care reprezintă interesele lui Plahotniuc în offshorul Mavogan, prin intermediul firmei de avocatură Argyrou & Associates, după cum a relatat Jurnal TV într-o investigație anterioară. Același Christos Konstantinou apare alături de Androncachi într-o înregistrare video, publicată de portalul Omega în 2017, negociind cu Veaceslav Platon, unul dintre condamnații în dosarul fraudei bancare pentru falsificarea declarațiilor acestuia în favoarea lui Plahotniuc, într-un dosar cu privire la atacurile raider din Moldova, examinat de justiția olandeză. Contactat telefonic, Blonschi a spus că este ocupat, iar ulterior nu a mai răspuns la apel.

Deputatul PD-ist Vladimir Andronachi a refuzat să răspundă la întrebările reporterului Jurnal TV.

Contactat telefonic ulterior, deputatul PD a spus că nu cunoaște nimic despre offshore-ul din Belize, Webwest Alliance, și a închis înainte ca reporterul să pună întrebări cu privire la urmele, pe care le-au lăsat persoane din anturajul său în frauda bancară.

Ilan Șor nu a binevoit să spună cum se explică transferul de aproape 300 de mii de euro de la firmele sale către offshorul Webwest Alliance.

În rulajele bancare ale firmelor implicate în furtul de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, în afară de transferul către Webwest, sunt și alte urme care duc la deputatul PD, Vladimir Andronachi, șeful său de partid, Vladimir Plahotniuc, și fiduciarul cipriot de la Argyrou and Associates, Christos Konstantinou. Este vorba despre o adresă din Chișinău - strada Grădina Botanică, 14/3, apartamentul 307 - care figurează în tranzacțiile ce au constituit frauda bancară. Firmele cu această adresă care au făcut și primit transferuri din circuitul „miliardului” sunt Meldava Capital SRL și Meldava Grup SRL. Două - dintr-un grup de patru firme cu denumire asemănătoare, înregistrate pe aceeași adresă și fondate de aceeași persoană, Dan Bîrsă.

Implicarea SRL-urilor Meldava în schema fraudei a constat în efectuarea unor plăți către firme din offshore din grupul Șor, bani pe care ulterior i-a primit înapoi de la firme din același grup, abonate la creditele frauduloase din cele trei bănci aduse la faliment. Cu alte cuvinte, pare că Meldava îl credita pe fostul bancher de la BEM, Banca Socială și Unibank. Vom prezenta și câteva exemple ca să arătăm pentru ce anume companiile gestionate de Șor au avut nevoie de banii de la Meldava. Adică cum i-au folosit. În rulajele bancare care ne-au stat la dispoziție, documente oferite presei de către avocatul Ion Crețu, am reușit să identificăm transferuri de aproximativ 2,5 milioane de euro. Anume atât s-a dus de la Meldava către firmele implicate în fraudă și tot atât i s-a întors înapoi. O parte din acești bani a fost folosită de firma panameză a lui Șor, Tomton Trade Corp, pentru achitarea studiilor în Marea Britanie a fiului ex-premierului Iurie Leancă - subiect reflectat într-o ediție anterioară a campaniei Jurnal TV „Unde-i miliardul?”. O altă parte a fost folosită pentru a suplini un cont bancar personal de-al lui Ilan Șor în instituția letonă ABLV.

Cea mai mare parte a banilor primiți de la Meldava a fost folosită pentru ceea, ce detectivii financiari de la Kroll au descris drept ”primă etapă din schema jafului bancar” - pentru procurarea unor acțiuni la Unibank. Meldava a trimis pe 16 august 2012, 1 milion 475 de mii de euro către firme offshore care în următoarele două zile au finanțat cotele procurate de doi dintre cei 21 de acționari din Grupul Șor, care au preluat controlul asupra acestei instituții pe 17 august 2012. Meldava a creditat grupul Șor în procesul de cumpărare a Unibank-ului, iar după preluarea controlului asupra acestei bănci și-a primit banii înapoi de la firme de ale lui Șor implicate în frauda bancară care a culminat în 2014 cu falimentarea băncii statului.

Fondatorul firmelor Meldava, Dan Bîrsă, este o persoană care a figurat prin mai multe afaceri de ale lui Vladimir Plahotniuc. Ca și oligarhul de la șefia PD, Bîrsă a activat în cadrul companiei Petrom. Ulterior, a fost director în firma nedeclarată a lui Plahotniuc - Argus-S. Mai mult, fondatorul firmelor Meldava, care figurează în rulajele bancare ale companiilor care au furat „miliardul”, indică pe o rețea de socializare pentru profesioniști că a activat în calitate de director comercial în compania declarată anterior de Plahotniuc, Prime Management. Totodată, Dan Bîrsă a participat la tranzacția de cumpărare a Hotelului Codru de către Finpar Invest, o altă firmă de-a lui Plahotniuc, pe care oligarhul nu o declară. Tranzacție în care numele său apare alături de personaje de încredere ale oligarhului PD-ist. De exemplu, la vânzarea/cumpărarea hotelului Codru, Dan Bîrsă apare alături de Cristina Balan, actualul ambasador al Republicii Moldovei în SUA, Olga Bondarciuc, notarul de încredere al lui Plahotniuc și Valentin Gurvits, un avocat stabilit în America, originar din Ucraina, care anterior a pledat în favoarea șefului PD.

Am mers la adresa juridică a firmelor Meldava, cea care figurează în rulajele bancare ale firmelor implicate în jaful de la BEM. Este vorba despre o încăpere nelocativă, de aproximativ 10 metri pătrați, amplasată la etajul trei al acestei clădiri. Nu am găsit niciun reprezentant de-al SRL-urilor aici. Ni s-a spus că nu suntem singurii, care caută aceste firme și că se întâmplă zilnic să vină persoane să întrebe de ele.

Am mers și la sediul firmelor Meldava de pe adresa indicată pe site-ul lor. Este vorba despre un birou la etajul 14 al Hotelului Cosmos, imobil deținut până nu demult de unul dintre SRL-urile care au fost abonate la credite frauduloase în cele trei bănci controlate de Ilan Șor - Infoton-Com. De altfel, anume de la această firmă a provenit o parte mare din banii, din care s-au restituit sursele către Meldava. Totodată, una dintre funcțiile deținute anterior de Dan Bîrsă este cea de manager general la hotelul Cosmos. Aici, pe un coridor întunecos am găsit sediu firmelor, iar o angajată l-a sunat pe fondator și i-a dat să vorbească cu reporterul Jurnal TV. Bîrsă a spus că nu înțelege despre ce transferuri este vorba.

Vladimir Plahotniuc nu a răspuns la telefon pentru a comenta subiectul.

Adresa Grădina Botanică 14/3, care figurează în rulajele firmelor care au furat miliardul, este conectată și la deputatul PD-ist Vladimir Andronachi. În următoarea lună după falimentarea băncilor, pe 10 decembrie 2014, aici au fost înregistrate două SRL-uri cu denumire asemănătoare - Metropolitan Construct și Metropolitan Construct Solutions, administrate de două persoane amintite mai sus - Carolina Andriuță și Anatolie Blonschi - cei doi figuranți în firmele legate de offshore-ul din Belize, Webwest Alliance. Mai mult, la firma administrată de Andriuță, fondator figurează o companie din paradisul fiscal cipriot, Katsiaco Ltd. Aceasta, la rândul său, este administrată de fiduciarii lui Vladimir Plahotniuc din Cipru, Rodoula şi Christos Konstantinou, care gestionează afacerile din offshor ale oligarhului, prin intermediul firmei Argyrou & Associates. Și tot ei pot fi văzuți în fotografii postate de soția deputatului Andronachi de la evenimente private.

În campania pentru parlamentarele de pe 24 februarie, Partidul Șor și Partidul Democrat se declară concurenți. Există, însă, mai multe indicii care vorbesc despre faptul că cele două organizații se susțin reciproc. Unul este că posturile de televiziune ale șefului PD l-au mediatizat pe Șor într-o lumină pozitivă pe parcursul multor luni premergătoare electoralei. Un altul este că deputatul PD, Vladimir Andronachi, l-a creditat pe Șor, condamnat în primă instanță, pentru ca acesta să poată procura autobuze noi la Orhei - un eveniment pe care Șor l-a promovat cu mult fast, cu puțin timp înainte să se lanseze în campania electorală. La sfârșitul anului trecut, la Orhei au fost aduse noi unități de transport public. Era una dintre promisiunile electorale făcute de Ilan Șor încă în campania pentru locale, în 2015.

Procurarea autobuzelor a fost sponsorizată de asociația obștească „Pentru Orhei” controlată de familia Șor și condusă de către un membru al Partidului Șor. Doar că organizația s-a oferit să plătească suma necesară, 1 milion 185 de mii de euro, nu toată odată, ci în 36 de rate. Astfel că s-a apelat la o companie de leasing, care să crediteze proiectul. Și nu la oricare, ci la Victoria Leasing, care îi aparține lui Vladimir Andronachi, prin intermediul firmei Expert Comerț, fondată de soția sa, Nadejda Andronachi. Această afacere este inclusă de deputat în declarațiile sale de avere. Autobuzele noi care asigură transportul public de la Orhei aparțin companiei de leasing Victoria Leasing, până la achitarea întregii datorii. În cazul în care Asociația pentru Orhei nu va plăti toată suma, aceste unități de transport vor rămâne în proprietatea firmei lui Andronachi.

O altă dovadă de colaborare între cele două tabere, Partidul Șor și PD, am prezentat-o într-un material anterior, în care am publicat copii ale unor rulaje bancare din care rezultă că Ilan Șor a sponsorizat, cu bani din așa-numitul „miliard”, anumite acțiuni electorale ale Partidului Democrat în campania pentru parlamentarele din noiembrie 2014. Nu am putut afla de la condamnat cum de a fost selectată anume o companie de-a unui PD-ist pentru creditarea proiectului cu autobuzele de la Orhei și cum se explică în general coincidențele care duc la concluzia că Partidul Șor și PD fac, de fapt, front comun.

Am depus o solicitare oficială de informații la autoritățile locale din Orhei pentru a afla detalii cu privire la achiziționarea autobuzelor, în baza a ce criterii a fost selectată compania de leasing și dacă administrația orașului a verificat sursa banilor donați de Asociația Pentru Orhei. Am primit drept răspuns o scrisoare semnată de viceprimarul Mariana Cravcenco, în care suntem anunțați că informația nu ne va fi oferită. Drept motiv se invocă faptul că nu a fost atașat vreun document, care să confirme că semnatarul cererii, directorul televiziunii Val Butnaru, este împuternicit să semneze asemenea solicitări. Pe cât de stupefiantă scuza, pe atât de impertinentă o sugestie care ni se face - dacă nu suntem de acord cu acest răspuns, să mergem în instanța de judecată. Asta în condițiile în care un asemenea proces ar putea dura luni sau chiar ani, adică până când informația solicitată ar putea să nu mai aibă valoare pentru interesul public.

Am încercat să depunem o solicitare de informații la Asociația pentru Orhei, dar la adresa indicată în decizia Consiliului Municipal cu privire la aprobarea sponsorizării am dat de o cu totul altă asociație obștească. Nu am reușit să aflăm o adresă nici prin intermediul purtătorului de cuvânt al holdingului Șor, Alina Șargu, care ne-a furnizat informație greșită. Conducătorul Asociației pentru Orhei, Pavel Verejan, consilier local din partea Partidului Șor, a refuzat să discute cu reporterul Jurnal TV.

Am depus solicitări la CNA și Procuratura Anticorupție, în care am întrebat dacă autoritățile au analizat transferul către Webwest Alliance și dacă deputatul Vladimir Andronachi sau rude de ale sale au fost audiate în legătură cu această plată. Am întrebat, de asemenea, dacă, având în vedere că Asociația pentru Orhei a fost condusă pe parcursul timpului de mai multe persoane care au avut tangențe cu furtul bancar, a fost sau urmează să fie verificată sursa banilor utilizați de această organizație, inclusiv pentru acțiuni electorale ale condamnatului Șor. CNA ne-a redirecționat la Procuratura Anticorupție, iar de aici am primit un răspuns devenit standard - ținând cont de confidențialitatea urmăririi penale, detalii cu privire la companii, persoane și conturi nu pot fi oferite.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: